To shave or not to shave

Monique Tieleman  maandag 10 maart 2014

Het is pas begin maart en officieel nog niet eens lente, maar 'Rokjesdag' is al een feit. Dus ontharingscreme en scheermes uit de kast en aan de slag. Scheren de meeste vrouwen doorgaans in de winter minder consequent, vanaf nu worden minstens één keer in de twee dagen oksels, benen en bikinilijn ontdaan van stoppels. Of niet?

bearded-ladies-1beelden via dialandis.deviantart.com, www.freakingnews.com en www.dailydawdle.com

Dat we onze oksels ontdoen van die rare plukken vinden we heel gewoon. Buiten het feit dat het beter oogt, is het ook hygiënischer. Niks geen krulletjes boven het randje van je slip. Onze bikinilijn verdient minstens een driehoekje of een streepje of liever nog een Brazilian wax. Haren op benen en schenen zijn ook 'not done'. Zelfs niet als je hier en daar donzige blonde pluisjes hebt.

Toch is er naast de discussie over de natuurlijke vormen van vrouwen ook hier beweging. Natuurlijk zijn er altijd mensen geweest die vinden dat scheren door vrouwen tegennatuurlijk is, terwijl vrouwen zich al eeuwenlang scheren. Maar dit is anders.

american-apparel-pubic-hair-1photo by Michael Ip via Mailonline.com

Recent kwam American Apparel in het nieuws doordat zij in een etalage hun etalagepoppen hadden voorzien van witte slip waar vandaan grote volle bossen zwart schaamhaar ontsproten. 'American Apparel is a company that celebrates natural beauty'. Volgens het bedrijf willen ze met deze actie een dialoog ontketenen over de huidige schoonheidsidealen van de vrouw.

actrice-Mo-nique-unshaved legs

Actrice Mo'Nique verscheen op de rode loper van de Golden Globes in een schitterende galajurk. Vervolgens choqueerde ze publiek en pers door haar rok op te tillen en haar ongeschoren benen te tonen. Het was geen op zich staande actie van de actrice die vaker op tv verschijnt met ongeschoren benen. Ze vindt dat ze mensen echte benen moet tonen want elke dag scheren is gewoon teveel werk.

In de documentaire 'The day before - Isabel Marant' zien we de Parijse modekoningin in totale verbazing omdat model Carmen Kass, onder druk van Tom Ford, haar benen heeft geschoren. Volgens Marant heeft ze ooit in een interview op de vraag 'wat zou je weer terug willen zien' geantwoord: 'haar op benen, als het niet teveel is'.

cara-delevingne-eyebrows-style-bistroDe 'Power Brows' van Cara Delevingny. Photo via Style Bistro.

Om te spreken van een trend om je haar maar te laten waar het is, is iets voorbarig maar dat lichaamshaar op dit moment een belangrijk schoonheidsonderwerp blijkt is waar. Getuige ook de modellen die met volle donkere wenkbrauwen als herboren 'Brooke Shields' over de catwalk paraderen met natuurlijk Cara Delevingne voorop. Deze trend is ook bij de eerste celebs waargenomen. Zo zag ik powervrouw Victoria Koblenko van de week ook met deze zogenaamde 'powerbrows'. Toch een zeer opmerkelijke benaming voor iets wat jarenlang als 'niet mooi' gevonden werd.

Long-hair-don-t-care reference
'Long hair, don't care!', Madonna zette haar okselhaar op Instagram
beeld via www.elle.nl

We gaan terug naar de werkelijkheid. Geen sexuitstraling, niet meer als object gezien worden. Geen druk van reclamecampagnes en porno-industrie. De hele discussie over het huidige schoonheidsideaal is onderdeel van de nieuwe plek die vrouwen in de maatschappij gaan krijgen. Zie jij jezelf daar al? Geef je mening hieronder!

Reacties  

 
# shop-pro.jp 19-03-2019 06:16
Useful info. Lucky me I discovered your website unintentionally, and I am
surprised why this twist of fate didn't took place in advance!
I bookmarked it.

My site - shop-pro.jp
Antwoorden