Grow your own!

More than Mayo  maandag 03 maart 2014

Eten uit eigen tuin, bak of krat

Steeds meer mensen beginnen hun eigen groente- of kruidentuin. Omdat ze gezonder eten belangrijk vinden. Of omdat ze willen weten waar hun eten vandaan komt. Uit je eigen tuin, een volkstuin of een gehuurde krat: mogelijkheden genoeg! Zelfvoorzienend zijn en eten wat de natuur je geeft. En heb je wat veel, dan ruil je je oogst.

1-grow-your-own

Boer zoekt raad
Als nieuwbakken kweker kun je op internet natuurlijk veel tips vinden om je eerste tuintje aan te leggen. Maar je zal ontdekken dat veel zich er nog niet van bewust zijn dat 'grow your own' tegenwoordig hip is. Een prettige uitzondering op de oubolligheid is tuinieren.nl. De website horend bij het magazine is fris, licht en eigentijds. En bevat veel tips en trends, ook op het gebied van moestuinieren. Een andere, voor het oog bijzonder prettige manier om te starten met je eigen kist-, zak- of daktuin, is het lezen van de boeken 'Zelfgeoogst' en 'Zelfgeboerd' van Uitgeverij Snor. Met handige stappenplannen, mooie illustraties van Studio Boot én heerlijke recepten van Marian Flint.

2-starten-met-kweken

Huisje, boompje, tuintje
Iedereen met een beetje gevoel voor vormgeving en stijl wil van zijn balkon of tuin natuurlijk geen toestand maken. Net als je zorgvuldig gekozen interieur, mag je zelf ingerichte tuintje ook gewoon mooi zijn. Gelukkig is er wat dat betreft best wel wat te vinden. Designer kweekpotjes, kant-en-klare kweekkratjes, moderne kweekbakken en kweekkassen die je ook gerust binnen zou zetten.

3-stylish-verantwoord-kweken

Wie zaait zal oogsten
De echte 'DIY'er' stroopt de mouwen op en creëert zelf zijn ultieme moestuin. Pallets lenen zich daar bijzonder goed voor. En op kleinere schaal kom je met oude bloempotjes en plastic flessen een heel eind. Om het helemaal af te stylen, maak je zelf mooie stekers waarop je schrijft welk plantje er straks uit de grond gaat komen. Schilder bijvoorbeeld kleine bordjes met krijtbordverf of ga op zoek naar takjes en bestempel deze.

4-DIY-kweken

Stadsboeren
Vind je het juist leuk om samen met anderen je tuin op te zetten en te onderhouden? Schrijft je dan in voor een volkstuin in je buurt. Is je dat te groot? Dan kun je terecht bij initiatieven zoals de 'Stadsboeren'. Hier huur je geen hele tuin, maar een krat. De kratjes staan bij elkaar op een terrein en tijdens het tuinieren ontmoet je zo medekwekers met wie je ervaringen en misschien ook oogst kunt delen. Op deze terreinen worden vaak ook evenementen of workshops georganiseerd.

5-volkstuin-en-stadsboeren

Boerenverpakking
Nu kweken en oogsten veel mensen inspireren, komt er gelukkig ook meer aandacht voor vormgeving. Verpakkingen worden onder handen genomen en voorzien van vrolijke illustraties, een grafische of ambachtelijke look. Tuingereedschap krijgt vrolijke kleurtjes. En er zijn designers die slimme en fraaie oplossingen bedenken met plantjes en vissen ;-).

6-design

Ik zeg: tuinbroek aan en de tuin in! Veel kun je nu al zaaien, dus zet die groentes buiten!

7-quote

Profielschets Ria Geraets-Heijen / More Than Mayo
Vanuit haar passie voor food en design bedenkt en creëert Ria doordachte foodconcepten en heerlijke grafische en illustratieve ontwerpen. Mooi én effectief. Zo helpt ze ambachtelijke en innovatieve foodondernemers om zichzelf of hun product onderscheidend, aantrekkelijk en consistent in de markt te zetten. Ze blogt over fooddesign, foodillustratie en -inspiratie. Meer info: www.morethanmayo.com of volg haar via @MoreThanMayo.