De kracht van ambacht: internationale conferentie

redactie  donderdag 20 februari 2014

14 en 15 maart 2014 in Eindhoven en Tilburg

De economische en culturele betekenis van het ambacht staan sterk in de belangstelling. Traditioneel ambacht hoort niet in een vitrine te staan, maar is een wezenlijk element van de economie en vooral van de cultuur van een land. Een internationale conferentie brengt verschillende partijen samen om na te denken over de toekomst van het ambacht.

ambacht

Tijdens deze conferentie willen de organisatoren niet alleen overzicht geven van waar verschillende partijen mee bezig zijn en waar kansen liggen, maar ook prikkelen tot samenwerken tussen erfgoed en economie, tussen erfgoed en design, tussen opleidingen en erfgoedinstellingen. Daarbij wordt gekeken naar inspirerende voorbeelden uit het buitenland. Wat kunnen we leren van bijvoorbeeld het systeem van 'action-borne knowledge' in Noorwegen, de kracht van de maakeconomie in Duitsland, artistieke vernieuwing in Japan en inspirerende projecten met cultuur- en erfgoedinstellingen in Engeland?

japan

Van huis uit zijn erfgoedinstellingen gericht op behoud en op documentatie, maar zij zoeken ook nieuwe manieren om erfgoed in de belangstelling te brengen en te houden. Dat geldt ook voor ambachten, maar hoe breng je die op een frisse, creatieve manier onder de aandacht? Hoe veeg je het stof eraf en laat je ook aan de jeugd zien hoe leuk het is om deze ambachten te leren? Wat kunnen de opleidingen doen om een nieuwe generatie het oude vakmanschap door te geven? Daarnaast is er ook een belangrijke rol voor de overheden, lokaal, provinciaal en nationaal, om bij te dragen aan een gunstig klimaat waarin het ambacht kan gedijen. Niet alleen omdat het belangrijk is voor het versterken van ambachtscultuur en ambachtseconomie in Nederland, maar gewoon ook omdat het ambacht ook iets is om trots op te zijn en waarmee Nederland geld kan verdienen.

programma2

Op de conferentie zullen internationaal bekende deskundigen als Arjo Klamer, Titus Kockel, Irene Vermeulen, Francesca Cominelli, Eivind Falk en Rosy Greenlees spreken en is er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen.

 De eerste dag van de conferentie vindt plaats in de evenementenhal van designer én ambachtsman Piet Hein Eek. De tweede dag, gericht op de erfgoedinstellingen, vindt plaats in het TextielMuseum in Tilburg. De conferentie sluit aan bij '2014, Jaar van het Ambacht' en de Zeeuwse campagne 'Ambacht en Design' in het kader van dat themajaar. Stylink zal verslag doen van de conferentie

Praktisch

  • data: 14 maart in Eindhoven en 15 maart in Tlburg
  • deelnemersbijdrage€ 75,- voor twee dagen inclusief koffie en thee, lunch, borrel en verslag (dat na afloop wordt toegezonden). Het is mogelijk om voor € 100,- per nacht een hotelovernachting met ontbijt te boeken. Je kunt ook één dag deelnemen aan de conferentie. Je betaalt dan voor vrijdag 14 maart € 50,- en voor zaterdag 15 maart € 30,-.
  • schrijf je in via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  of bel 030-2760244
  • Meer informatie in de folder

De conferentie wordt georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

ambachten2