Benno Premsela Lezing: het interieur als compositie

redactie  woensdag 20 november 2013

Matthew Stadler over de verbreding van het begrip interieur

De Amerikaanse schrijver Matthew Stadler geeft 24 november a.s. in Amsterdam de negende Benno Premsela Lezing. Door technologische en politieke veranderingen zijn gangbare opvattingen over "het interieur" achterhaald. In zijn lezing "What is the interior?" stelt hij voor dit begrip te verbreden  – het interieur als plaats van compositie – en houdt een pleidooi voor ontwerpwerk en -research op dit gebied. 

interiorbeeld: www.hetnieuweinstituut.nl

Stadler: 'Het interieur - of het nu gebouwd is van hout, steen of ontworpen door softwareontwikkelaars - bestaat uit één deel materiaal en negen delen verbeelding.'

Matthew Stadler heeft vijf romans gepubliceerd (o.a. Allan Stein en Landscape: Memory), waarin droomachtige interieurs en levendig beschreven stadslandschappen voorkomen, die evenzeer berusten op historie als op de verbeelding. Volgens de Amerikaanse schrijfster Lydia Davis is zijn proza "doordrongen van een Nabokoviaanse gratie en intelligentie". De criticus Guy Davenport noemde hem "een van de meest getalenteerde, krachtige en originele romanschrijvers van onze tijd".

Als literair redacteur van het tijdschrift Nest: A Quarterly of Interiors was Stadler een welkome stem in architectuur en design. Zijn laatst verschenen boek Deventer (NAi/010 publishers) gaat over de wisselwerking tussen macht en hoop in het ontwerpproces.

Matthew-StadlerMatthew Stadler

Praktische informatie

  • 
datum: zondag 24 november 2013
  • 
aanvang: 16.00 uur, met borrel na afloop. Deuren open om 15.30 uur.
  • tickets: €15 en €5 voor studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut. Kaarten zijn verkrijgbaar via de ticketshop van de Portugese Synagoge.

  • locatie: Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam

  • taal: Engels 

Over de Benno Premsela Lezing

De Benno Premsela Lezing is onderdeel van het meerjarige tentoonstellings-, onderzoeks-, en studioprogramma Landschap en Interieur van Het Nieuwe Instituut, waar ook de tentoonstellingen Sets by Erwin Olaf en Bekleidung, en de presentatie Richard Hutten in Huis Sonneveld onderdeel van zijn.

Het Nieuwe Instituut nodigt elk jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de designwereld. Voorgaande sprekers waren: Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling, Nancy Etcoff, Richard Sennett en Gunter Pauli.