Reflectie in Kazerne & Loods

Monique Tieleman  dinsdag 05 november 2013

Eén van mijn favoriete locaties tijdens Dutch Design Week die dit jaar weer een topexpositie hebben neergezet, is Kazerne & Loods. Naast Eat Drink Design kon je deze keer ook de meest wonderlijke creaties bekijken bij Modebelofte, hield Weltevree de binnenplaats warm en ontdekte je een bijzondere samenwerking tussen Thomas Eyk en het nieuwe designlabel Chateau de la Resle met onder andere Roderick Vos. Meer over deze laatste drie vind je op No22.   

Spannende sferen in Kazerne & Loods
Vitrine met de verzameling van Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk

Zoals eerder in mijn programma aangegeven was dit jaar het gehele loodscomplex open voor het publiek. Je kon als een explorer op onderzoek naar gangen en kamers gevuld met topdesign en haute cuisine. Een combinatie van schitterende producten en ontwerpen, design afgewisseld met kunst en zorgvuldig bij elkaar gebrachte sferen waren verstopt in ruimtes verspreid over de meer dan 2500m2 oppervlakte. Mijn bezoek bracht 130 foto's voort waarvan hier een selectie van Eat Drink Design.     

Spannende sferen in Kazerne & Loods
Steel vessels by Max Lipsey 
 
Spannende sferen in Kazerne & Loods
Het Latitude Light Project van Eva van der Moer is een onderzoek naar kleur en perceptie. De basis is kleur als wetenschappelijk kenmerk van licht.  Door het gebruik van geografisch geanalyseerd licht en het toepassen van de bijbehorende kleurencode speelt zij met onze perceptie of iets  'natuurschoon' of kunstmatig is.  
 
Spannende sferen in Kazerne & Loods
 'Iron Board Cabinet' met daarachter wandkleden 'Memories of a Panorama' gebaseerd op het Nederlands landschap. Beide ontwerpen van Kiki van Eijk. 
 
Spannende sferen in Kazerne & Loods
  Met het 'Moreel Kompas' van Juliette Huygen kies je met je hart of met je hoofd. 
 
Spannende sferen in Kazerne & Loods
 Juliette Huygen maakte ook de collectie 'Euthanasia. Fairytales of happily ever after?'  Onderdeel van die collectie is een boek met vier door haarzelf geschreven en geïllustreerde sprookjes die over euthanasie gaan. Sprookjes helpen door middel van het gebruik van symboliek en humor, een dergelijk onderwerp te bespreken. Juliette is een 'product design graduate' van Artez Arnhem.  
  
Spannende sferen in Kazerne & Loods
Sarah Mesritz (SMJD) is als creative director betrokken bij 'Current Obsession' een magazine over sieraden in onze huidige cultuur en de connectie met fashion, design, kunst en fotografie. Samen met Ted van Noten ontwikkelden zij een stuk helder zeep: S.O.A.P.P. (Shredded Obsession Addictive Pleasure Piece). In de zeep zitten flarden van de eerste uitgave van Current Obsession. Het magazine heeft een mooie grafische vormegving en is ook zeer interessant is als inspiratie voor stylisten.   
 
Spannende sferen in Kazerne & Loods
Armband 'Gummie C Square' van sieraden ontwerpster Martine Viergever
 
Spannende sferen in Kazerne & Loods
Martine Viergever gebruikt alledaagse dingen als onderwerp in haar ontwerpen. Bij
Eat Drink Design presenteerde zij 'MoHS 5.5'. De naam van het ontwerp komt van de hardheid van het gebruikte materiaal, glas.  
 
Spannende sferen in Kazerne & Loods
'Showcase Mirror' is een doorontwikkeling van de ontwerpen binnen de collectie 'CuratorCabinet V3.0' van Studio Thier & van Daalen.  
 
Spannende sferen in Kazerne & Loods
 'Translucent Mirror, Wall Mirror' is een nieuw ontwerp in de collectie van Studio Thier & van Daalen en was als primeur te zien tijdens Eat Drink Design. De spiegel geeft hier een kijk in de Kazerne-ruimte. 
 
 1-No22-Iris-Tonies
De beelden en installaties van visual artist Iris Tonies zijn sterk beïnvloed door nautische elementen als de zee, boeien en schepen. Doordat zij op een zeilschip in Barcelona woont, leeft zij met de zee. Het harde woeste zeeleven in contrast met de vaak intieme symboliek intrigeert haar.  

2-No22-Lucas-Lucas-flessen -candles
Windlicht 'Bottle Holder' van Lucas en Lucas.
 
3-No22-Daphna-Laurens-bottle-house
'Bottle Houses' van Daphna Laurens
 
4-No22-Booo-by-Front-lamp
De Zweedse designgroep Front ontwierp de 'Surface Tension Lamp', die werd geproduceerd door Booo. De lamp heeft een LED lichtbron die 50000 branduren heeft. In die tijd zal de lamp zo'n 3 miljoen verschillende schakeringen hebben gehad. De lamp blaast zeepbellen. Als er één zeepbel is gesprongen, wordt er een nieuwe bel gevormd.
 
5-No22-spiegels-Ontwerpduo
In het loodsgedeelte van Kazerne&Loods was een vrij donkere mysterieuze sfeer gecreërd. Eén van de productreeksen die hier getoond werden was  'Split Mirror'. Een nieuw ontwerp in de collectie van Ontwerpduo. 
 
 6-No22-Vroonland-Vaandrager-Peters
Een combinatie van design en kunst. 'Wedgelamp' van Vroonland & Vaandrager met aan de muur werk van beeldend kunstenaar Marieke Peters. 

Het nieuwe leven van het erfgoed, de exposities en het lab zijn initiatieven van Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek van ontwerpstudio Moon/en/co. In mei 2014 start de eerste fase van Creative Suites in Kazerne, internationaal podium voor de creatieve industrie. Over enige tijd herbergt het erfgoed 2 restaurants, 3 boardrooms, 7 guesthouses en een creatieve sociëteit. In alle ruimtes zijn exposities te zien. 
 
Het loodsgedeelte is nu gesloten voor publiek  De marechausseekazerne rond de binnenplaats blijft open als galerie. Dit monumentale deel van het erfgoed wordt aangepakt als de loods klaar is. Meer infromatie vind je op de site van Kazerne Creative Suites