Moodboards en paletten: de kleuren van 2014

Stylink professionals bekennen kleur!

redactie  donderdag 07 november 2013

Zes kleurspecialisten tonen met kleurenpalet of moodboard hun visie op de kleuren van 2014. 

Bekijk de kleuren van:

Stijl & Detail
Stylink kleur 2014

Teal, mint, warm grey, coral, salmon
Bijzonder aan het kleurpalet van 2014 zijn niet alleen de kleuren zelf, maar juist ook de onderlinge combinaties: donkere, dramatische kleuren, samengevoegd met lichte poederpastels en zelfs met pittig powerrood. De verhoudingen liggen steeds weer anders, waardoor je met heel veel invalshoeken kunt werken met deze kleuren. Ga experimenteren met de duizenden nuances, en stel je persoonlijke kleurpalet samen!

Stijl & Detail = Marie-Gon Vos 
Marie-Gon werkt als interieurstylist voor particuliere en zakelijke klanten en heeft daarnaast veel ervaring als woonredacteur en -stylist bij diverse woonbladen en andere media.

website: www.stijlendetail.nl
op Stylink: www.stylink.nl/stijl-a-detail

Craftscurator
craftscurator-stylink-cahier-preview2014-2

Een kijkje in het Craftscurator Colour Cahier 2014
Trends in home decoration en handmade design deelt Irene Vermeulen Craftscurator in in 3 stijlgroepen; Inventive, Sensitive en Expressive. Aan de hand van beeld van materialen, technieken en producten verklaart Irene hoe de kleurkaart tot stand is gekomen, en hoe je deze gebruikt kunt gebruiken. Voor elke stijlgroep maakte ze een kleurkaart met 10 Pantone Solid Coated kleuren, die je meteen kunt gebruiken bij het ontwikkelen van producten, verpakkingen en presentatiematerialen. Het Craftscurator Colour Cahier is te bestellen voor slechts € 39. Voor lezers van Stylink geeft Irene alvast de kleurkaart voor stijlgroep Sensitive prijs (↑).

Bekijk en download hier de preview met kleurkaart:

Sensitive is de naam van één van de 3 stijlgroepen in de markt. Hierbij draait alles om producten die uniek en persoonlijk zijn, en sfeer in huis creëren. Door bijzondere materialen en technieken te gebruiken die de producten textuur en patroon geven, ontstaan producten die steeds net wat verschillend zijn. Kleur is vaak het resultaat van materiaalgebruik of een bewerking, waardoor een gemeleerd of onregelmatig effect onstaat.

Voor de grijsliefhebbers: deze kleur blijft toonaangevend. Voor degenen die moe zijn van grijs: er zijn nu volop heel intense contrastkleuren die met grijs gecombineerd worden, zoals aan acid oker en burnt sienna. De pastels in deze groep, zachtgroen, roze en koraal, zijn iets meer verzadigd en rijker van kleur dan in de afgelopen seizoenen. Een diepe indigo blauw maakt het Sensitive pallet af, en zorgt voor een casual beeld, wat vooral voor de Nederlandse (en Noord-Europese) markt goed vertaald kan worden naar productassortimenten.

Irene Vermeulen = Craftscurator
Irene is gespecialiseerd in handmade en sustainable design en geeft advies over product design en trends aan bedrijven in de woonbranche.

website: www.craftscurator.com
op Stylink: www.stylink.nl/craftscurator

Leon10 Interieurstyling
Visie kleur 2014 Teal Leon10Interieurstyling okt2013

Teal 2014: mee in de trend of toch kiezen voor je eigen stijl?
Iedereen die zich een beetje bezighoudt met interieur, styling, wonen etc. kan het niet zijn ontgaan: teal wordt de trendkleur van 2014. Teal, een mooie mix van groen en blauw, zal het komend jaar in allerlei vormen en op allerlei plekken te zien zijn. Net zoals dat in 2013 gold voor een diep, bijna paarsig blauw en warmbloedig rood het jaar daarvoor.

Ik zorg ervoor dat mensen zich prettig voelen in hun interieur en doe dit het liefst 'cradle to cradle'. In mijn toepassing van deze kleur heb ik in dit moodboard de kleur teal de hoofdrol gegeven in de muurbekleding. Het behang is uit de serie Boracay van Arte: een met de hand vervaardigde muurbekleding op vlies, gemaakt van diverse natuurlijke plantenvezels. Om de hardheid van dit materiaal te verzachten is de combinatie gemaakt met zachte stoffen: de gordijnen (bijvoorbeeld een mooie mix van katoen/linnen of hennep), de stof van de bank en de schapenvachten op de stoel. Daarbij komt de kleur teal subtiel terug in kleine accessoires zoals een kussen op de bank of sierobjecten.

De kleur Teal past heel goed bij de huidige trend van de jaren vijftig: het is bij uitstek de kleur die in die tijd werd gebruikt. Om het geheel naar deze tijd te vertalen voeg ik de kleuren coral red en een mooi diepblauw toe samen met moderne luchtige en pure Scandinavische meubels.

En tegelijkertijd mijn persoonlijke opvatting: uiteindelijk geloof ik vooral in de persoonlijke 'touch' die mijn klanten en ook ikzelf willen geven aan interieur. Ik laat mij niet alleen leiden door wat de trends voorschrijven en kies een palet dat bij de klant past. Er is tegenwoordig zo veel mogelijk en verkrijgbaar dat er altijd iets tussen zit in de persoonlijke eigen stijl. Creatief op zoek gaan naar hét ontwerp dat mensen echt raakt. Dat is waar ik voor wil pleiten: iedereen een warm persoonlijk thuis ongeacht de trend! Als daar de trendkleur Teal in voorkomt is dat prima.

Leon10 Interieurstyling = Leontine de Groot-Broer
Leontine werkt zoveel mogelijk met natuurlijke en milieuvriendelijke materialen. Daarbij combineert ze vintage en hedendaags design en zorgt met kleur voor een verrassende noot. 

website: www.leon10interieurstyling.nl
op Stylink: www.stylink.nl/leon10-interieurstyling

C-More interieur en concept
Project-inside-history-by-C-More1

credits VBNB + VLNR: gekleurde groenen: chriscourt.com, kaas: stillstarts.com, vrouw: jadedressler.wordpress.com, roze bloem: artodyssey1.blogspot.no, bord op zwart tafelkleed: atelierkatu.blog133.fc2.com, schaal perzik: dessertsforbreakfast.com, tafel met stilleven: herriottgrace.com, zwarte vaas: polspotten.nl

Op basis van alle informatie die ik in de afgelopen tijden heb verzameld heb ik vier persoonlijke trend-kleurpaletten voor 2014 gemaakt. De kleurcodes zijn van Sikkens. Let op: deze codes zijn een indicatie en dienen als inpiratie. Veel plezier en inspiratie toegewenst met deze inspiratieborden voor de interieur-trendkleuren van 2014!

De eerste collage (↑) heet Inside History | Golden Age. Het zijn donkere tonen met invloeden van de gouden eeuw en de Nederlandse meesters, maar dan met een frisse blik. Een palet dat zeer goed toe te passen is in het interieur door een of meerdere wanden een donkere tint te geven, met rijke stoffen te werken en met veel verschillende donkere kleuren zoals groen, blauw, paars en bruin in de meubels en de accessoires.

Project-get-real-by-C-More1credits VBNB + VLNR: huis: © Daniel Malhão archdaily.com, textuur wit: e-eyes.tumblr.com, tas hout: luvocracy.com, tafel met poten: via labt A, zwarte kast: muuto.com, textuur beton: interieuradvies.blogspot.nl by C-More, draad kunstwerk: mollylarkey.com

Het tweede palet heet Get Real. Hier is het gebruik van pure materialen, texturen, vormen en kleuren belangrijk, net als strakke, hoekige vormen. De kleuren worden vooral uit de materialen zelf gehaald. Daarnaast vele tinten grijs door elkaar. Voor het interieur zijn onbewerkte betonnen wanden of meubels en het blank hout van plaatmateriaal geschikt. Een industriële look met een zachte kant.

Project-By-Nature-by C-More1credits VBNB + VLNR: bruin insect: edelkoort.comblad: butdoesitfloat.comstolp: pinterest.com via marktplaats, textuur: browngrotta.commaskers en plant: gardendesign.comgroen insect: edelkoort.com

Het derde palet heet By Nature. Invloeden van de natuur in groen en bruintinten. Vooral de wat lichte vergrijsde groentinten, oker en roestbruin tinten. En veel textuur- en natuurprints. Voor in het interieur kun je denken aan dessins met natuurinvloeden, textuur in behang, natuurlijke materialen zoals jute, linnen en warme roodachtige houtsoorten.

Project-minty-copper-by-C-More1credits VBNB + VLNR: driehoeken groen: etsy.comwit cirkel: followstudio.blogspot.com.eskoper bestek: itemsbydesignbird.blogspot.sedraad zeshoek: pinterest.com (bron onbekend), koperen wand: davenportlibrary.comsalontafels: pinterest.com via www.milouket.tvombre met tekst: etsy.com

Het vierde palet heet Minty Copper. Een fris en vrolijk palet dat doet denken aan mintijs. Voor het interieur is het een palet met veel witten en lichte pastel-achtige groentinten die in ombre-effect in elkaar overlopen. Dit effect kun je toepassen op de wand of in je gordijnen of in ander textiel. Maar ook een meubel kun je in ombre-effect een kleur geven. Dit alles gecombineerd met koperen accenten in de accessoires of verlichting en bijvoorbeeld knopjes van de kast.

C-More interieur en concept = Iris Havekes
Iris is ontwerper, stylist en blogger; ze heeft een passie voor interieur, kleur, design, trends en concept en werkt in heel Nederland en Andalusië.

website: www.c-more.nl
blog: www.interieuradvies.blogspot.com
op Stylink: www.stylink.nl/c-more-interieur-en-concept

Colourstudio / Woven Wonders

RE-IMPRESSIONISME12jpg

Re-Impressionisme
De schitteringen en schaduwen van herfstbladeren gereflecteerd in het water vormen poëtische beelden. Het middaglicht als vage stralen door de takken en bladeren geven de kleuren subtiele gradaties in groenen en gelen. Het lijkt op de impressionistische schilderijen van Monet. De accenten van de natuurkleuren als basispalet zijn lichtroze, turquoise en warm rood.

STADSSCHEMERING

Stadsschemering
De avondschemeringen van de stad. De vervaalde vergrijsde tinten van de gebouwen die contrastrijk aftekenen tegen de vuuroranje en felroze luchten met gradaties van pastel naar blauwe kleuren. Accenten vormen de verlichtingskleuren, de kunstmatigheid van licht door de mens aangebracht in de stad. Led- en neonverlichting in contrast met luchtverlichting van de schemering.

NIEUW-ROMANTISME2

Nieuw Romantisme
Het kleurpalet vindt zijn inspiratie bij de artistieke stroming Art Nouveau en Art Deco begin vorige eeuw. De ornamenten gebruikt in dessinering en vorm van de kunstnijverheid zijn voornamelijk gebaseerd op de ornamenten uit de natuur. Het iriserende glazuur wordt in diverse lagen aangebracht en krijgt een olie- en metaalachtig uiterlijk. De kleuren zijn Venetiaans roze en blauw met accenten zand en koper.

BAROK

Barok
De architectuur van Dresden stamt uit de tijd van Barok en Roccoco. De kleuren van de gevels zijn vergrijsde pasteltinten van groen, rood en geel die zich aftekenen tegen een grijsblauwe lucht. De accenten zijn donker en lichtgrijs van de kozijnen en ramen met verguld goud als de standbeelden.

TRANSFER

Transfer
Grote hallen van stations en vliegvelden vormen de inspiratie voor een kleurpalet dat combinaties laat zien van bruinen van stenen muren, grijzen van vloeren in combinatie met de helderlicht felle kleuren van de neonverlichting.

KERAMIEK

Keramiek
Keramiek in haar eenvoud van functie en vorm geeft een gevoel van rust en puurheid. In combinatie met verweerde materialen als staal, steen en hout biedt dit beeld een extreem contrast in licht en donker, in oud en nieuw en in ruw en glad. Kleuren zijn pastels in roze, blauw en grijs met donkerbruin en donkergrijs als accenten.

foto's gemaakt door Irene van Vliet in Leipzig en Dresden

Colourstudio / Woven Wonders = Irene van Vliet
Irene is textielontwerpster en gespecialiseerd in geweven stoffen voor mode en interieur. Ze ontwerpt o.a. throws, decoraties en sjaals met vooral de natuur als inspiratie. 

websites: www.colourstudio.nlwww.wovenwonders.nl
op Stylink: www.stylink.nl/colourstudio-woven-wonders

Huisraad&Zo
teal combineert

teal is

Petra van Huisraad&Zo keek naar wat de kleur teal betekent in het huidige tijdsbeeld, waar mensen in deze tijd behoefte aan hebben en hoe je teal in interieur kunt combineren. 

Huisraad&Zo = Petra van Breda
Een professionele kijk op indeling en kleur; creatief in stijl en praktisch in oplossingen. Petra geeft interieuradviezen- en cursussen en wil graag inspireren met haar interieurblog 'het Woonschrift'.

website: www.huisraadenzo.nl
op Stylink: www.stylink.nl/huisraadazo


Bekijk ook het artikel over de kleuren van 2014 volgens Pantone en Akzonobel!