De kleuren van 2014 in mode en interieur

redactie  donderdag 07 november 2013

In 2014 is blauw nog steeds een belangrijk kleurgebied. De interieurkleur van 2014 is volgens AkzoNobel 'Teal'; het diepe groenblauw van tropische oceanen. Ook Pantone's kleurenpalet voor mode blijft met 'Dazzling Blue' in de blauwe zone. 

  Interieurkleuren 2014

'Unlocking Potential' is het centrale thema van AkzoNobel: in een tijd van grote veranderingen is het belangrijk dat we begrijpen wie we zijn en hoe we in het grote geheel passen, om zo het beste te halen uit kansen en mogelijkheden die zich aanbieden. Om mogelijkheden te kunnen benutten moeten we eigenlijk alles door een nieuwe bril bekijken, want elke ruimte zit vol ideeën die alleen maar 'ontsloten' hoeven te worden.

kleurtrends-2014-akzonobel
interieurkleuren 2014 volgens Akzonobel

Teal
Het thema wordt door 'Teal', de kleur van 2014, mooi weerspiegeld; de kleur ligt tussen groen en blauw in en heeft de impact van beide: harmonie, verfijning, kalmte en veelzijdigheid.

akzonobel6'teal'

Trends
De vijf kleurtrends die AkzoNobel onderscheidt zijn:

urbanfolk 
Urban folk 

marginofproof
Margin of proof

secretgarden
Secret garden

doitnowDo it now!

silentrevolution
Silent revolution

beelden via www.colourfutures.com

Een uitgebreide beschrijving van de kleurtrends volgens Akzonobel vind je op www.colourfutures.com. Hier kun je ook het trendrapport downloaden.

  Modekleuren 2014

Er wordt een draai gegeven aan de traditionele lentekleuren door zachte pastels te combineren met levendige kleuren als Dazzling Blue, Cayenne en Freesia. Consumenten hebben behoefte aan stabiliteit; ze zoeken de balans van neutrale tinten, terwijl de veelzijdigheid van kleuren in het palet ruimte overlaat om te experimenteren met nieuwe looks en kleurencombinaties.

kleurenpalet
kleurpaletten voor mode 2014 volgens Pantone (beeld via www.pantone.com)

Dazzling Blue 
De lentekleur van 2014 is, je kent 'm van Facebook, Dazzling Blue: een pittig nuance van kobaltblauw, iets minder oogverblindend dan Yves Klein Blue, de kleur van herfst 2011. Je vindt 'm op het palet voor dames én heren. Ook op beiden paletten: Paloma, Placid Blue, Celosia Organse, Freesia, Cayenne en Sand.
De prachtige, heldere kleuren zoals Dazzling Blue naast de zachte pastels zorgen voor harmonie, maar ook juist de mix met andere gewaagde kleuren is prachtig en straalt zekerheid en kracht uit.

board-screen
beeld via www.sampleboard.com

Stylink professionals bekennen kleur

Allemaal best, de visie van kleurenreuzen AkzoNobel en Pantone, maar gelukkig is er heel wat meer te kiezen: zes kleurspecialisten laten met een kleurenpalet of moodboard hún visie zien op de kleuren van 2014. Hieronder een samenvatting in de vorm van een presentatie. En bekijk hier het hele artikel! 

Dank jullie wel Iris Havekes, Marie-Gon, Irene Vermeulen, Leontine de Groot-Broer, Irene van Vliet en Petra van Breda!