Honderd-en-één tips voor Dutch Design Week!

Monique Tieleman  vrijdag 18 oktober 2013

De tips om exposities, evenementen en locaties te bezoeken tijdens Dutch Design Week vliegen je om de oren. Alles is leuk en alles is mooi maar hoe kies je nou uit die meer dan 300 spots? Eén ding is zeker: wil je zoveel mogelijk uit je bezoek halen dan zul je moeten kiezen en plannen. Monique Tieleman helpt je op weg met een planning voor 5 dagen!

theme

Dit jaar ben ik in de luxe positie dat ik vijf dagen in Eindhoven kan vertoeven. Vijf dagen gepland met bezoeken, meet-ups, netwerken, verslaglegging en genieten. Met de ervaring van voorgaande jaren heb ik dit jaar een heuse planning gemaakt die ik graag met jullie deel.

Dag 1
Dit jaar start ik op Strijp-S. Hier is een echt kluster van evementen en activiteiten. Het Klokgebouw is onder leiding van OiD (Oganisation in Design) dit jaar het kloppende hart van DDW. In Hall 2 en 3 heb ik diverse ontwerpers geselecteerd die ik graag wil zien. Onder andere staat hier Autre Choix (zie ook haar etalage op Stylink), 010-020 en de premiere van Lucious Food Cravings van Lenneke Wispelwey. In de zijvleugel van het Klokgebouw vind je Plan 2 waar ik de mensen achter de twitteraccounts van Oniro en Gelderland hoop te treffen. Op het Ketelhuisplein bouwt Atelier van Asseldonk samen met Beerze Bier een feestje. Naast de collectie 'Modern Times' vind je hier music, drinks en debats. Bij de Design Innovation Space en het Space-S terrein aan de Torenallee vind je alles over Agri meets design, Dynamic Food en REchargeables waar je even op kunt laden. Daarnaast vind je op Strijp-S de winnaars en genomineerden van de Dutch Design Awards. Veel op Strijp-S is voor mij nice-to-see in plaats van een must-see maar het is er wel leuk mensen ontmoeten.
Na Strijp-S fiets ik naar het Art Hotel voor de collectie samengebracht door Dutch Design Freak met o.a. producten van Jurianne Matter, Ulrike Jurklies  en Liza Witte.

Dutch-Design-Freak-ExpoDutch Design Freak – Expo

Autre-ChoixAutre Choix

Agri-meets-DesignAgri Meets Design: Het Eetcafé

Dag 2
Vorig jaar kwam ik tijd tekort dus voor vandaag heb ik maar twee dingen gepland. Waarschijnlijk wel de twee locaties met de meeste vierkante meters en/of deelnemers. Als eerste bezoek ik Eat Drink Design in Kazerne&Loods. Persoonlijk vind ik dit een hele mooie locatie en dit jaar is naast de kazerne ook nog eens de gehele loods geopend voor het publiek. Dit betekent meer dan 2500m2 rondstruinen. Al moet ik wel zeggen dat er deze keer twee restaurants zijn waar je kan genieten van echte haute cuisine. Maar ook hier vind je design want je zit op stoelen van Maarten Baas.
Het tweede op het programma is de Graduation Show van de Design Academy in de Witte Dame. Iets wat je eigenlijk niet mag missen omdat je hier doorgaans toch wel de nieuwe trends van de toekomst ziet. Mocht ik toch nog een uurtje over hebben dan steek ik over naar het MU dat altijd weer verrast.

eat-drink-designEat Drink Design @ Kazerne

where-is-my-tWhere is my T, De Culinaire Werkplaats

Dag 3
Vandaag staan een aantal favorieten op het programma. Eerste stop is de Fuutlaan. In de oude NS-loodsen op 12b vind je het collectief Dutch Invertuals die dit jaar met hun expositie REVALUATE een nieuw kijk op 'waarde' geven. Op nummer 12 vind je Design Perron. Een nieuw design district waar meer dan 30 ontwerpers hun werk presenteren. Als er nog tijd is rij ik langs Inkijkmuseum voor een kop thee bij 'Where is my T' en het nieuwe crowdfunding platform Crowdyhouse. Daarna naar mijn andere favoriet Zona Ventosa in het TAC. Hier vind je meer dan 80 ontwerpers met oa Pepe Heykoop, Lex Pott, David Derksen en Paul Heijnen. In de tentoonstelling Colours & Collectables laten 11 zeer diverse ontwerpers uit verschillende disciplines hun verband zien aan de hand van kleuren, materialen en structuren. Onderdeel van deze presentatie is o.a. Studio Elke van den Berg.
Elke is één van de namen die ik dus niet terugvond in de zoekfunctie van het DDW-programma maar die zeker weten wel van de partij is. Wil je zeker weten of een bepaalde ontwerper aanwezig is, check dan zijn/haar eigen site.

CrowdyHouseCrowdyHouse

Lines-and-fillsLines & fills | Zona Ventosa, Ontwerplabel BLOK & Ruben Olislagers

ply-a-craftPly a Craft | Zona Ventosa, Jinhyun Jeon

Dag 4
Het was eigenlijk niet de bedoeling en ik had dus al flink wat locaties geschrapt. Mijn collega World of Wouda mailde mij de gegevens van de lezing van Li Edelkoort bij Piet Hein Eek en ging ik overstag. Ik wilde heel graag de overzichtstentoonstelling 'It's a Miracle' van Anthon Beeke zien en ook een bezoek aan de ateliers van Steven Banken en Rene Siebum, Ontwerpduo en Lotty Lindeman op het PHE-terrein stonden hoog op het lijstje. De lezing, die niet over trends gaat maar over het vormgeven van Edelkoorts eigen leven, gaf de doorslag toch een extra dag in te plannen. 's Avonds trekken we net buiten het centrum naar Sectie C. Vorig jaar heb ik deze locatie gemist maar ik ben er erg nieuwsgierig naar. Ik stel mij open ateliers voor met vooral jonge ontwerpers aan het werk en middenin het creatieve proces. Geen gepolijste eindproducten maar het rauwe werk zeg maar. De eindproducten zijn hier ook wel te zien maar worden in een aparte ruimte tentoongesteld.

ontwerpduoFolia Lumina, Ontwerpduo

Dag 5
De extra dag werden twee extra dagen. Samen met collega Carin Frijters van CF Retail staan er na het drukke schema van vrijdag wat losse eindjes op het programma. Een bezoek aan Smalle Haven met tourtje door de stad om te zien wat retail Eindhoven te presenteren heeft. Daarna crossen we Eindhoven door naar de Hallenweg en New Works in a New Work Shop van Dirk vd Kooij en heel misschien nog Convoi Exceptionnel op Strijp T.

Best veel als je het zo allemaal onder elkaar ziet staan. Ik moet dan ook zeggen dat dit het streven is. Hier en daar zal er best iets afvallen of zal misschien veel minder tijd in beslag nemen dan gedacht maar de planning is er in ieder geval. Een leidraad om een evenement als Dutch Design Week met meer dan 300 deelnemers het hoofd te bieden en zoveel mogelijk moois mee te pikken.

Favorieten
Heb je specifieke favoriete designers, een designrichting of thema dat je wilt zien? Zoek uit op welke locatie zij zijn en/of hun werk te zien is en neem dat als uitgangspunt. Via het programma op www.ddw.nl kun je zoeken op namen, locaties, evenementen, thema's en soort. De invulling van de gegevens is de verantwoording van de organisator van het event. Ik heb gemerkt dat hier en daar niet alle informatie volledig aanwezig is. Zoek je een specifieke ontwerper of locatie en deze komt niet naar boven in de zoekfunctie, check dan ook de eigen site. Just to be sure!

Food
Even rustig zitten met een kopje koffie of een broodje. Uitgebreid lunchen kost vaak kostbare tijd dus even tussendoor een hapje is makkelijker. Overal is tegenwoordig wel iets te eten maar soms is het net even te druk of misschien wel te prijzig naar je zin. Check de individuele sites van de locaties in jouw programma om te zien of er catering aanwezig is. Zo weet je of je toch een broodje mee moet nemen voor de snelle hap. Bekijk de plattegrond met alle locaties waar ook de (pop-up) food & drinks design hotspots op staan.

Tickets
Waar ga je heen? Heb je een toegangsbewijs nodig? Kun je dit van te voren regelen? Bij de Graduationshow bijvoorbeeld kan je zomaar in de rij komen te staan. Ooit heb ik de show overgeslagen omdat het mij een uur zou kosten om binnen te komen. Zonde van je tijd!

Tijden
Veel locaties openen pas om 11.00 uur en sluiten om 18.00 uur. Een enkele start om 10.00 uur. Sectie C opent pas om 16.00 uur maar gaat door tot 22.00 uur. Het Designer Meetingpoint in de Oude Rechtbank gaat bijvoorbeeld op vrijdag zelfs door tot 04.00 uur. Hier en daar zijn er feestjes, al dan niet voor ontwerpers of publiek, maar in de avonduren heb je bijvoorbeeld ook lezingen en dergelijke. Zo kan je een echte volle dag Eindhoven plannen.

Vervoer
Hoe ga je naar Eindhoven? Vanaf het Centraal Station is alles redelijk makkelijk te bereiken. Je kan bijvoorbeeld met de bus naar Strijp-s of Area East. In de stad pak je de (huur)fiets of, voor locaties die wat verder weg liggen, de Mini Design Ride. Kijk van te voren waar je fietsen kan huren (is heel goed geregeld door DDW) en noteer de gegevens om de Mini's te bellen. Het weer ziet er volgende week goed uit dus dit is een goede optie!
Eindhoven met de auto is ook goed te doen. Een parkeerplek zoeken kost je soms tijd en de parkeerkosten tikken aan. Wil je met de auto en vervolgens met de fiets de stad in, check dan van te voren waar je kan parkeren en kijk of het verstandig is te reserveren. Wees er zeker van dat er een fietsverhuur in de buurt van je parkeerplek is.

Dutch Design Week
19-27 oktober 2013 
www.dutchdesignweek.nl

Monique Tieleman is interieur- en foodstylist. Je vindt haar op twitter als @TanteKee. Haar profiel op Stylink: no22, en haar website: www.nummer22.nl. Monique zal verslag doen voor Stylink, ook live! Volg Stylink via twitter @stylink en Instagram.

Studio-NovoAustrian Design - Surprisingly Ingenious
designed by Studio Novo

Dutch-Design-Toetje-AwardDutch Design Toetje Award

Design-for-kidsDesign for kids - Kind of design

Alvaro- Catalan-de-OconAlvaro Catalán de Ocón, Piet Hein Eek