Maison et Objet 2013 – een fotoverslag

redactie  maandag 23 september 2013

Afgelopen week vond Maison&Objet plaats in Parijs. Irene Vermeulen, René Verhoeven en Souraya Hassan, professionals op Stylink, waren aanwezig en maakten foto's en verslagen. Informatie en inspiratie!

Irene Vermeulen – Craftscurator
Ik struinde de Maison af op zoek naar trends in handmade design en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Een van de belangrijkste tendenzen is innovatief materiaalgebruik. Hoe ruwer, puurder en echter, hoe beter. Decoratie onstaat dan ook vaak door het toepassen van een techniek of een effect. Voor Stylink spotte ik 2 trends in kleur, die samenhangen met materiaalgebruik. Ten eerste zien we kleur als groot en expressief statement voor hardware. Lekker bold en bright. Met name koraal en oranje staan in de spotlights. Deze tonen worden toegepast op keramiek, in leer en in combinatie met metaal. Ook in textiel zien we koraal als belangrijke kleur, hier vaak vergezeld van heel licht blauw. Ook hier is het de toepassing op materiaal die ertoe doet: in dégradé effect op lichtgewicht katoen, of gekleurd met een vegetable dye op organic textiel.

craftscurator-stylink-maisonobjet-hardwareLampen met keramische kap, onderdeel van deskset van Dick van Hoff voor Tichelaar Makkum. Kussens in setting in de stand van Asiatides. Marokkaans handgemaakt aardewek en leren poufs van Khmissa.

craftscurator-stylink-maisonobjet-softwareNieuw Nederlands merk Malagoon brengt modisch (hèhè eindelijk) beddengoed met tropische prints op de markt. Hamamdoeken in elke shade koraal en licht blauw van by Johanne. Pouf van gerecycled tentdoek van Kaplan Home. Beddengoed in poedertinten van Nuee.

Lees meer over kleur en duurzame materialen in een van Irene's reports op PantoneView.com, sectie MaterialView/ Sustainability.

foto's van Irene Vermeulen

Irene Vermeulen - Craftscurator
www.craftscurator.com
Irene op Stylink

René Verhoeven – NIA academie
Ik was maar één dag op Maison et Objet, en dan kun je maar een kwart van het aanbod zien. Ik heb een aantal thema's gespot:

Scandinavisch design
Scandinaviërs zetten de toon, met eenvoudige vormen en praktische oplossingen, dit past natuurlijk perfect in dit post-crisis tijdperk. Ik vind Scandinavisch design ook altijd een positieve uitstraling hebben, door het gebruik van lichte kleuren. Op het moment zijn dat veel pasteltinten. Grappig! Je zag ook Italiaanse en Franse producenten die Scandinavisch doen met eenvoudige vormen en materialen, maar de plank net misslaan.

scandinavisch1

scandinavisch2

scandinavisch3

scandinavisch4

scandinavisch5

scandinavisch6

Retro
'50 en '60 jaren retro in vormgeving, materialen en kleuren. Oude ontwerpen worden weer opnieuw in productie genomen of nieuwe ontwerpen worden gecombineerd met vintage design (Conran Shop).

retrodesign2

Glas
Zoals ik tijdens de laatste beurs in Kortrijk al gesignaleerd had wordt er weer veel gebruik gemaakt van glas.

glashelder1

glashelder2

Interieurtextiel
(Mijn paradepaardje) Er was veel interieurtextiel te zien. Héél veel van grof tot fijn gebreide kussens en plaids en retro '50 en '60 jaren designs.
 "Een ontwerp voor een interieur is pas compleet als je als ontwerper of stylist de juiste stofbeleving weet te creëren". (Stefan van der Horst)

interieurtextiel1

interieurtextiel2

interieurtextiel3

interieurtextiel4

interieurtextiel5

foto's van René Verhoeven

René Verhoeven – NIA academie
www.niainfo.nl
NIA op Stylink

Souraya Hassan – Binti Home
Het Deense label House Doctor won de prijs voor mooiste stand op Maison & Objet. Naast hun standaard collectie presenteren ze hun nieuwe 'Moments collection 2013'.

house-doctor-bintihome1

house-doctor-bintihome2

house-doctor-bintihome3

Brits merk Nkuku; fairtrade woonaccesoires en producten, ontworpen in eigen atelier en gemaakt door locale vakmensen in India en Afrika.

bintihome-nkuku

bintihome-AndTradition1

↑↓ Deens label AndTradition

bintihome-AndTradition2

En dan nog de prachtige stand van Egyptisch/Nederlands merk Zenza:

bintihome-zenza1

bintihome-zenza2

bintihome-zenza3

foto's van Binti Home

Souraya Hassan – Binti Home
www.binti-home.nl 
www.bintihomeblog.blogspot.nl
Binti Home op Stylink