Architectuur Filmfestival Rotterdam 2013

redactie  maandag 19 augustus 2013

'Time Machine'

Van 10 t/m 13 oktober vindt het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) plaats in de Rotterdamse bioscoop LantarenVenster. Het thema van dit jaar is 'Time Machine'; alles draait om nadenken over wat is geweest en dromen over de toekomst. Met zeer uiteenlopende films waarin 'de wereld die stad heet' centraal staat, maar ook televisieseries, debatten en talkshows.

affr 2013 fa5beeld via www.affr.nl

Transformatie
Op de posters van het AFFR 2013 prijkt het beeld van een toneelspeelster uit een kostuumdrama, tegen een achtergrond van hijskranen en hoogbouw. Een surrealistische still, afkomstig uit de film Estate, één van de films die zich afspelen op het moment dat de ene periode afgesloten wordt en een andere begint. Het staat symbool voor de tijd waarin we leven; een tijd die draait om transformatie. In de stad is er leegstand, de waarde en invulling van gebouwen staat ter discussie.

Hippies
De tijdmachine voert ons ook terug. De film Drop City, bijvoorbeeld, neemt je mee naar de jaren zeventig, waarin hippies en dropouts hun eigen idealistische samenlevingsvorm probeerden op te zetten. In 1973 werd het verlaten en sindsdien is het een ghost town. In totaal worden op het AFFR zo'n 100 films gedraaid. Van nieuwe speelfilms en cultklassiekers, van animatie tot documentaires. Eén ding hebben de films gemeen: architectuur en 'de stad' staan centraal.

ROOFTOPRooftopscreenings op de daken van Rotterdamse gebouwen, in de weken voorafgaand aan het festival.
beelden via Frank Hanswijk

Praktische informatie
Kaartjes voor de film kosten € 9 (regulier) / € 7,50 (op vertoon van OV-jaarkaart, CJP of 65+pashouders) /
€ 25 (dagpas). De voorverkoop start op 29 september.

Meer informatie: www.affr.nl