Impressies van de Modefabriek

Studio Bas van Wayenburg  dinsdag 23 juli 2013

En zomer was het op Modefabriek, afgelopen zondag 14 en maandag 15 juli in Amsterdam RAI. Bezoekers werden direct bij aankomst verwelkomd door de gezellige drukte van de Modefabriek zomerbazaar. Een buitenfestival met verschillende shops, terrasjes en een DJ die lekker zomers draaide.

Eenmaal binnen kon men direct inspiratie opdoen bij de Trendcarrousel, een forecast-installatie met daarin de belangrijkste trends voor zomer 2014. Het ideale vertrekpunt voor ieders route door de segmenten en platforms vol nieuwe zomercollecties.

atelier-del-armeeAtelier de l'Armée

Daar liepen we tegen Atelier de L'armée aan. Het label van Joost Doeswijk en Elza Wandler met mooie handgemaakte tassen van militair tweedehands- of restmateriaal. Alle exemplaren zijn genummerd. Hoe ruiger, hoe mooier. Stempels, reparaties, vlekken, het mooie logo en het (gefantaseerde) verhaal van de oude eigenaar maken deze tassen heel bijzonder.

spijkers-en-spijkersSpijkers en Spijkers

De overburen waren Spijkers en Spijkers met jurken uit de SIS collections. Onlangs spotten we Máxima nog in een SIS.

jean-schoolJean School

In de HTNK store werden we meegezogen in het enthousiaste verhaal van leerlingen van de Jean School, een samenwerking tussen het ROC van Amsterdam en House of Denim, die een opleiding volgen als Denim Developer. Deze 4-jarige opleiding gaat met 25 studenten nu het tweede jaar in. De studenten kunnen straks aan de slag als ontwerper, ontwikkelaar, inkoper of productiebegeleider.

oatsOat Shoes

In dezelfde stand stond het merk Oat Shoes met 100% bio-afbreekbare, niet giftige schoenen met zaadjes in de zolen. Zijn ze versleten dan stop je ze in de grond en er komen plantjes uit. Het duurt ongeveer een jaar voordat de schoen helemaal verteerd is. Nu nieuw in de collectie: babyschoentjes met als bonus een zaadje van een boom. Die plant je bij de geboorte van je kindje.

scarf-me1Scarf Me

Een nieuwkomer op de Nederlands markt is Scarfme; kleurrijke, digitaal gedrukte shawls. Een enorme collectie met eindeloos veel prints. De shawls zijn op vele manieren te dragen; knoop 'm tot een top, een jurkje, een bolero, een kunstwerk in je haar of zelfs tot een tasje.

scalpersScalperS

Ook een nieuwkomer is het Spaanse mannenlabel ScalperS. Naast mono brand stores in Spanje en verkooppunten binnen en buiten Europa, is het merk nu naar Nederland gekomen. Het merk is het best te omschrijven als casual preppy en dandy style. Naast (maat)pakken jasjes en blazers biedt Scalpers mooie, betaalbare basics: slank gesneden cargo-pants, chino's, luxe shirts, knitwear, longsleeve polo's en espadrilles. Scalpers is een jong label maar heeft in korte tijd al verschillende trends gezet. De geborduurde 'opera slippers' en de pochets in gedurfde felle kleuren zijn ware rages.