Textielfabrique: nieuwe webshop voor duurzame stoffen en garens!

redactie  woensdag 19 juni 2013

Textielfabriek.nl is een webshop vol met mooie, modieuze en duurzame designstoffen en garens voor een vriendelijke prijs. De duurzame stoffen van Textielfabrique zijn gecertificeerd, er worden geen chemicaliën gebruikt en er wordt niet gemarchandeerd met werkomstandigheden. Op verschillende pop-uplocaties in heel Nederland is het mogelijk om de collectie te bekijken, staaltjes te knippen en breigaren te kopen. Ook verzorgt Textielfabrique workshops rondom het thema 'indigo'.

garen-textielfabriqueprachtige fair trade garen

De collectie
Maak je eigen eco-bedlinnen, kussens, zomerjurken en jassen! Textielfabrique.nl heeft een mooie collectie kleurige jerseys, jeans- en canvasstoffen. Daarnaast vind je er wilde zijde en plantaardig geverfde poplins. Ook kun je er terecht voor wol, zijde, kasjmier en alpacamixen in allerlei prachtige kleuren. Textielfabrique heeft modieuze eco- en fairtrade-garens van BC Garn, Atelier Zitron, Manos del Uruguay èn - als enige in Europa! - de luxe handgeverfde garens van Anzula.

fairtrade-stoffen-textielfabriquestofjes!

Biologisch en maatschappelijk verantwoord geproduceerd textiel
De stoffen van Textielfabrique voldoen aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Dat betekent dat bij de productie van de materialen - van het oogsten van de grondstoffen tot aan de verpakking en distributie - onder meer gebruik wordt gemaakt van waterzuivering bij de fabrieken en van milieuvriendelijke hulpstoffen. Daarnaast verzekert de GOTS certificering de koper ervan dat de stoffen ook maatschappelijk verantwoord zijn gefabriceerd: tegen een gegarandeerd minimum loon, zonder kinderarbeid en in een veilige en hygiënische werkomgeving. Meer informatie over duurzame stoffen en garens vind je hier.

indigo-samplesindigo samples

Workshops en pop-up stores
Naast stoffen en garens biedt Textielfabrique veel vakkennis op het gebied van techniek, productie en materiaal. Met workshops voor kinderen en volwassenen kan iedereen reparatietechnieken leren of eigen stoffen en wol verven. De workshops zijn op locatie en op aanvraag.

Deze maand start Textielfabrique met leuke workshops rondom het thema INDIGO, een plantaardige blauwe kleurstof. Tijdens een workshop 'verven met planten' leer je meer over de achtergrond van indigo, de verschillende verftechnieken en hoe je een biologisch verfton maakt. Bij de workshop jeans-repair/ Boro stitching repareer je je eigen jeans met Sashiko; een Japanse, 17e-eeuwse recycletechniek. Deze platte stiktechniek is vanuit de Japanse arbeidersklasse ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel steken wordt de stof steviger en warmer. Lees meer over de workshops van Textielfabrique.nl.

sashiko-workshop-textielfabriqueworkshop jeans-repair met sashiko

sashiko-technieksashiko techniek

Programma:

Zondag 23 juni 2013, Pop-up shop, Swanmarket, Rotterdam
Zaterdag en zondag 29 en 30 juni 2013, Indigo workshops, Printroom, Rotterdam
Zaterdag 20 juli 2013, Pop-up shop, Meervilt, Haarlem
Woensdagavond 24 en 31 juli, jeans repair en Sashiko stitching workshops, Charlois, Rotterdam
Zondag 24 augustus, Indigo workshop, Moestuinwinkel Access to tools, Amsterdam

In september starten de workshops wol en stof verven met planten en afval.

Stalen bekijken en knippen kan doorlopend op de locatie Moestuinwinkel Access to tools, De Rijpstraat 155, Amsterdam. Bezoek de website voor het volledige programma incl. tijden en het complete aanbod van stoffen en garens.

Over Textielfabrique.nl
Textielfabrique.nl is een initiatief van Maaike Gottschal, ontwerper, producent en docent in Rotterdam. Ze miste het aanbod van mooie en duurzame stoffen en garens in Nederland. Daarnaast wilde Gottschal meer de aandacht vestigen op de productie en herkomst van materialen. Ze besloot in het gat te springen en zette de afgelopen maanden een e-shop op voor duurzame garens en stoffen: TEXTIELFABRIQUE.NL. Met workshops door heel het land hoopt ze textiel uit zijn stoffige hoek te halen en veel (jonge) mensen te enthousiasmeren om zelf met duurzame materialen aan de slag te gaan. 

Textielfabrique op Stylink
www.textielfabrique.nl