Coco Chanel: from rags to riches

redactie  maandag 10 juni 2013

'Chanel: de legende' in Gemeentemuseum Den Haag

De 'Little Black Dress', het Chanel-mantelpakje en Chanel No.5; met haar revolutionaire ontwerpen veranderde Gabrielle 'Coco' Chanel de vrouwelijke garderobe in de 20e eeuw. Vanaf 12 oktober kun je tijdens de tentoonstelling 'Chanel: de legende' diverse topstukken bewonderen zoals originele ontwerpen uit de jaren '20 en '30, mantelpakken uit de jaren '60, accessoires, een origineel flacon Chanel No.5 uit 1921 en een bijzondere selectie 'costume jewellery'.

chanel de legendeCoco Chanel

De ontwerpen van Chanel zijn vaak gekopieerd. Zo is de Chanel '2.55' handtas nog steeds één van de meest geïmiteerde tassen ter wereld. Coco Chanel zelf beschouwde het als een groot compliment wanneer haar ontwerpen werden nagevolgd. Hoe meer vrouwen gekleed gingen 'à la Chanel', hoe beter. Daarom zijn er naast vele originele ontwerpen, ook kopieën in navolging van Chanels werk te zien, uitgevoerd door bijvoorbeeld het Haagse modehuis C.H. Kühne & Zn en een overzicht van 'little black dresses' van onder andere C & A Brenninkmeyer, Max Heymans, Yves Saint Laurent, Issey Miyake en Hussein Chalayan.

chanel de legendemantelpak, Gabrielle Chanel, Herst/winter 1959/60

Chanel stond voor elegantie, stijl en bewegingsvrijheid en haar kleurrijke levensloop, van 'rags to riches' spreekt al generaties tot de verbeelding en inspireert nog steeds. De tentoonstelling vertelt het verhaal van Coco Chanel en haar befaamde modehuis.

chanel de legende
uit de collectie van Museé International de la Parfumerie - Grasse (Frankrijk)

De tentoonstelling is samengesteld door bedrijfsmuseum Draiflessen Collection, een initiatief van de firma Brenninkmeijer (van C&A), en is van 12 oktober 2013 tot 2 februari 2014 te zien in Gemeentemuseum Den Haag.

beeldmateriaal via Someday is Today