BOLD, the end of fashion according to Lidewij Edelkoort

Craftscurator  maandag 03 juni 2013

Edelkoort's plan B for winter 14/15

"Gefeliciteerd met de 6e verjaardag van de crisis," zei Lidewij Edelkoort bij het betreden podium van het Muziektheater. In haar lezing over de modetrends voor het seizoen winter 14/15 spreekt zij over de kleding industrie, die ideeën, subculturen en hypes voortbracht, die verwoest (referend aan de ramp in Bangladesh), en die nu vooral bezig is te overleven. Irene Vermeulen van Craftscurator hoorde Edelkoort spreken over 'Plan B, het laatste redmiddel', en vroeg zich af of dit wellicht 'the end of fashion' (as we know it) betekent.

bold plan b

"We hebben alles geprobeerd," zei Lidewij. "We hebben vangnetten gecreëerd, we zijn teruggegaan naar de essentie, de eenvoud, hebben geput uit de historie. Niets lijkt te helpen. In het zesde jaar van de crisis lijkt de enige weg die te zijn van extreme creativiteit en absurde uitingen." Edelkoort zegt dat dit haar doet denken aan de tijd waarin de grote createurs extreme mode op de catwalk brachten, in opwindende en energieke shows. Mode werd beïnvloed door deze spektakelstukken. Nu brengen de luxe huizen veel toegankelijker mode op de markt; de kleding die daarop wordt geïnspireerd is veel minder opwindend. We moeten volgens haar terug naar de tijd waarin extreme creaties de motor zijn voor nieuwe ontwikkelingen.

Voor deze 'bold' aanpak schetste zij verschillende richtingen, waaruit Irene Vermeulen de belangrijkste informatie over kleur, materiaal en techniek selecteerde. En omdat fashion toch aan z'n einde is, komen de visuele voorbeelden van deze thema's uit kunst, design en interieur.

Bold gaat over vormen die uit proportie zijn geblazen, gecreëerd door gewatteerde lagen stof, of beisels van dikke vette garens. Ronde vormen, soms een beetje wolkig en wattig. Neutrale kleuren, onbestemd, vergrijsd.

Bare is een commerciële trend, die doorzet. Simpele vormen, toegankelijke kledingstukken, bijna non-fashion. Textiel met textuur. Nude en huidtonen, met dit seizoen ook oranje accenten.

stylink - craftscurator - smilde en melvaerNude lampen van Kristine Five Melvaer. Wolk in je kamer door Berndnaut Smilde.

Blush is een thema waarin roze centraal staat, dit keer als verleidelijke en frivole kleur. Roze is nu al zo lang dominant in de mode dat het dezelfde status als navy blue heeft bereikt: een klassieker. De cerise-achtige roze tonen in dit thema combineren mooi het vele bruin en burgundy dit seizoen.

Burgundy is een leidend thema - zeg alleen nooit bordeaux, want dan wordt Li boos. De 'nieuwe romantiek' trend van de afgelopen tijd zet hierin voort; rijke en complexe materialen en bewerkingen. Jacquards, tweeds, maar ook denim in burgundy.

stylink - craftscurator - waterhouse en meneauSchilderij van John William Waterhouse. Karaf voor wijn van Etienne Meneau.

Brick, een praktisch thema waarin aardetinten centraal staan. Heldere constructies en geometrische patronen zorgen ervoor dat deze stijl zeer toepasbaar is. Ruige stoffen met structuur. Oranje en baksteen tinten die mooi en modern zijn in combinatie met wit.

Bland bestaat uit een non-stijl in onbestemde kleuren. Klinkt vaag, is het ook. Denk aan oostbloklook, waarbij alles zo vormgegeven is, dat het geen idee of identiteit uitdraagt. Zo onopvallend en eenvoudig mogelijk. In de mode wordt een vintage en preppy stijl nu eindeloos herhaald, en dit vormt de basis voor dit thema. Grijs, flessengroen en bruin zijn hierbij de kleuren.

stylink - craftscurator - olaf en sosaMagistrale kleuren en belichting in de foto van Erwin Olaf. Bricks, by Omar Sosa.

Bulbous is een verrassend thema. Brute en beestachtige creaties, die ontstaan door volume en lagen. Textiel wordt bijeengehouden door banden en koord. Meer kunst dan mode. In Arnhem tijdens de MoBA die Lidewij Edelkoort cureert zullen we deze fetishistische stijl vaker terug zien. Wat we hiervan kunnen leren voor een commerciële toepassing? Bruin is het nieuwe zwart!

Bundle lijkt wel wat op Bulbous. Ook hier ontstaan nieuwe vormen door bijeenrapen, bundelen en stapelen, maar bundle heeft een minder extreme verschijningsvorm. Deze trend is de voortzetting van de nomadische trend, waarover Lidewij Edelkoort eerder sprak. Veel inspiratie hier voor outdoor producten en hi tech materialen.

stylink - craftscurator - maule en almeidaFoto voor Trend Union door Anthony Maule. Ingepakte stoelen van Rodigo Almeida.

Bonkers is een soort tegentrend. Lidewij spreekt hier van een 'omgekeerde vuilnisbak' en dat klopt. Producten en materialen worden op inventieve en grappige wijze opnieuw samengesteld. Het bonte kleurenpalet is ook ontstaan door kleuren te mengen en mixen.

Blotched gaat ook over die nieuwe manier van kleuren maken en ontdekken; door ze op nieuwe manieren aan te brengen, uit te vegen, half te mengen en te laten verbleken. Dit is een artistiek thema, een tikje bohemian, met bloemenprints en romantische dessins.

stylink - craftscurator - magpie en egecarpetsLamp van Magpie gemaakt van plastic afval. Blurred prints voor Ege Carpets door Muurbloem.

Irene Vermeulen is Craftscurator. Zij geeft advies aan bedrijven in de woonbranche over trends en assortimenten. Haar specialiteit is handmade en sustainable design. Lees ook haar Engelstalige stuk over BOLD van Lidewij Edelkoort op Craftscurator.com.