Winter 2013: trends in mannenmode

Contact centraal

Studio Bas van Wayenburg  dinsdag 09 april 2013

Het kernwoord voor het winterseizoen 2013-2014 is contact. Alles draait om verbinding maken. Met elkaar, maar ook met de natuur, je roots en jezelf. In de mode zie je dat terug in combinaties van verschillende factoren: man en vrouw, jong en oud, casual en formeel. Hoe deze ontwikkeling zich vertaalt naar mannenmode in het komende winterseizoen laat Bas van Wayenburg zien met een gedetailleerde trendpresentatie.

Essentialism

We gaan terug naar de basis, naar wat er echt toe doet. Dat zie je terug in de kleuren: blauwen – van diep donkerblauw naar fletsere turquoisevarianten – olijfgroen, mosterd en grijzen. Gemêleerde kleuren ook, die materialen diepte geven.

trends in herenmode AW 13/14: essentialism

Terug naar de basis betekent ook gemakkelijke kleding in een H-silhouet. Truien en vesten zitten minder aangesloten, hebben ruime kragen en nonchalante collen. Broeken hebben wijdere rechte pijpen, soms in vorm gesneden en met een iets lager kruis, terwijl de tailleband omhoog kruipt. Jassen hebben rechte vormen, vierkante zakken, zonder al te veel poespas. Voor daredevils zijn er capes en overalls.

Wearable shelters

We maken opnieuw contact met de natuur. Die zie je terug in een kleurpalet van vervaagde bordeaux en oud-paarsen en verschillende tinten groen. Zacht glanzende pastellen, creme, ecru en een lichte groengrijs. Qua materialen gaat het over wol en tweeds, viscose en polyamide blends met een superlichte en gladde 'fluid'feel en oppervlak. Jasjes zijn simpel en sluik, 2 knoops met smalle revers, hoge spiegel en een iewat nonchalante mouwinzet. Jacks zijn erg belangrijk, we zien casual jacks, parka's en shiny regenjassen. Uitvergrote details, klassieke houtje-touwtje sluitingen, drukknopen, capuchons met gecombineerde verstelmogelijkheden en grote zakken. Praktische toepassing is erg belangrijk.

Modern Craftmanship

Luxe zit hem niet langer in dure materialen maar in handwerk (dat dan wel op een moderne manier moet worden toegepast). De kleuren zijn deels geïnspireerd op etnische culturen. Een combinatie van klassieke roden; een diepe bordeaux, felle roden, okers, oranje, roestbruin. Dat naast donkerfletse blauwen, verschillende licht grijzen, beiges en diepe bruinen.

trends men's fashion AW 13/14 craftmanship

De structuur van weefsels zijn in dit thema belangrijk, dobbies, honingraatjes en wafeltjes bijvoorbeeld. Maar ook jacquards en dessins. Verwassen, vervilte stoffen en klassieke tweeds. Breisels hebben uitvergrote kabelpatronen of gaan bijna op kant lijken. Het silhouet is recht als een i waarbij gebruikt wordt gemaakt van onconvertionele combinaties, zowel in kledingstukken als in materialen. Bijvoorbeeld een jack over een blazer, leer met velours, een klassieke kabeltrui met ribjasjes.

Bekijk de complete trendpresentatie hieronder

Bas van Wayenburg heeft een studio voor conceptueel ontwerp en imago-ontwikkeling in heren- en jongensmode. Zijn website: www.basvanwayenburg.nl. Volg Bas op Twitter @basvanwayenburg