Fotostyling Award 2013 van Akademie Vogue van start

Fotostyling is volwaardige discipline binnen fotografie

redactie  woensdag 27 februari 2013

Om alvast in de stemming te komen dit werk van Grietsje MulderAkademie Vogue organiseert in samenwerking met het FotoFestival Naarden voor de tweede keer een fotostylingprijs: de Akademie Vogue Award Fotostyling. Met de prijs wil het opleidingsinstituut in Amsterdam fotostyling als volwaardige discipline binnen de fotografie stimuleren.

De tweejaarlijkse prijs is de enige wedstrijd op het gebied van fotostyling in Nederland. De wedstrijd is gericht op studenten van fotoacademies, fotografieopleidingen, kunstacademies en recent afgestudeerde fotografen en fotostylisten. De opdracht kan worden uitgevoerd als fotostylist, als fotograaf of als duo.

Opdracht
Deelnemers moeten voor een fictief kunstboek getiteld 'Ground-breaking Fairytales' twee foto's te maken. De eerste foto is een stilleven waarin de interieurtrends van 2013 zijn verwerkt. De tweede inzending is een foto met model(len) waarin de huidige modetrends zijn verwerkt. Inzenden kan tot 1 april 2013. Hieronder vind je de details van de opdracht, de beoordelingscriteria en de procedure.

Prijzengeld & ereplaatsen
Voor de Akademie Vogue Award Fotostyling bedraagt de eerste prijs € 3.000,- en de tweede prijs € 1.000,-. Bovendien zijn de foto's van de beste 20 inzendingen tijdens het FotoFestival Naarden 2013, van 18 mei tot en met 23 juni, te zien in galerie Pouloeuff. De titel van het FotoFestival Naarden 2013 is 'Over grenzen heen' (zie www.fotofestivalnaarden.nl).

De prijzen worden tijdens het FotoFestival Naarden uitgereikt op zaterdagavond 25 mei 2013 in galerie Pouloeuff in Naarden.

wheel of death - styling en fotografie: Dennis Veldman
Wheel of death; styling door Lisa Schuil en Dennis Veldman voor shuz.nl

De jury bestaat dit jaar uit Eduard Planting (hoofdcurator van het FotoFestival Naarden), fotograaf Hans Withoos, fotograaf Jasper Abels, winnaar van de Akademie Vogue Award Fotostyling in 2011 en een nog nader te kiezen fotostylist.

jasper albers
 Jurylid Jasper Abels, won in 2011 de Akademie Vogule Fotostyling Award 
Zijn werk is op dit moment onderdeel van de tentoonstelling Fashion &Foam

Beschrijving opdracht

'Ground-breaking Fairytales'
Voor een fictief kunstboek getiteld 'Ground-breaking Fairytales' krijg je de opdracht een spread (2 pagina's naast elkaar) te maken. Het boek is vierkant van vorm en heeft de afmetingen van 30 cm x 30 cm. In deze spread moet door middel van vorm, kleur, herhaling of structuur een duidelijk beeldrijm worden toegepast. Het thema voor de spreads in het boek wordt 'Ground-breaking Fairytales'. Door goed om je heen te kijken kun je grenzen op verschillende manieren benaderen. Waar liggen de grenzen van landen, wetenschap, kunst, mode, muziek of waar liggen jouw grenzen? Vertaal jouw persoonlijke keuze naar een niet voor de hand liggend of vernieuwend sprookje. De eerste foto bevat een stilleven. In deze foto zijn interieurtrends van 2013 verwerkt. De tweede foto is een foto met model(len). In deze foto zijn modetrends van 2013verwerkt.

De foto's kunnen zowel in zwart-wit als in kleur worden gemaakt. Deze opdracht is een 'no- of lowbudget' opdracht. Er mag geen geld aan worden besteed; alle spullen die voor de fotosessies worden gebruikt zijn geleend of zelf gemaakt.

Beoordelingscriteria:

 • Is er op een verrassende wijze gebruik gemaakt van het thema?
 • Is een beeldrijm toegepast?
 • Zijn er huidige interieur- en modetrends in de foto's verwerkt?
 • Is er sprake van een 'no- of lowbudget' invulling?
 • Is er een relatie met de sub thema's die gebruikt worden bij het FotoFestival Naarden 2013?

Voorwaarden en procedure

 • De AVAF hanteert geen leeftijdsgrens, maar je bent niet langer dan drie jaar werkzaam als professioneel fotostylist of fotograaf.
 • Het inschrijfgeld voor de wedstrijd bedraagt € 20,- . Je maakt dit geld over op bankrekeningnr. 590.33.55.88 van Akademie Vogue te Amsterdam, onder vermelding van AVAF en je naam. Dit bedrag moet voor 31 maart 2013 betaald zijn. Je ontvangt hiervoor een toegangskaart voor het FotoFestival Naarden (ter waarde van € 15,- ) en wordt uitgenodigd voor de prijsuitreiking op zaterdag 25 mei 2013.
 • Het ingezonden werk kan tentoongesteld worden in galerie Pouloeuff op het FotoFestival Naarden. Voor deze tentoonstelling vragen wij je de foto's aan te leveren op een grotere resolutie dan die hieronder vermeld staat.
 • De afgedrukte foto's blijven in het bezit van Akademie Vogue.
 • Je stuurt de foto's in als jpeg-bestand, maximaal 1 MB per foto, naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 • Je begeleidt het werk met een cv waarin jij je capaciteit en ervaring als fotostylist/fotograaf toelicht.
 • Je maakt een persoonlijke, schriftelijke toelichting bij het werk van maximaal 20 zinnen in het Nederlands.
 • Jij voegt je contactgegevens toe; een telefoonnummer en e-mailadres.
 • Jouw inzending moet binnen zijn op 31 maart 2013.

Voor inhoudelijke vragen omtrent de opdracht kan je een mail sturen aan: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  t.a.v. Cor Schrama 

Danielle Lambinon won de eerste prijs met 'A beautiful feeling of loss', bekijk hier haar werk!

Over Akademie Vogue
Akademie Vogue, gevestigd in Amsterdam, is een particulier opleidingsinstituut met een rijke traditie van 70 jaar. Akademie Vogue biedt praktijkgerichte opleidingen en cursussen op het gebied van styling en vormgeving. Het modulair studieprogramma van de HBO-opleiding richt zich met name op mode, interieur, media en theater. www.akademievogue.nl