Kleuranalyses: de ene is de andere niet..

Claudia Hulshof  woensdag 20 februari 2013

Veel mensen die voor een kleuranalyse bij mij komen, zijn teleurgesteld in een analyse die ze eerder al hadden gedaan. Hoe komt dat? Ik zal niet zeggen dat dat komt doordat er iets mis is met de kwaliteit van de dienstverlener, die ik ook meestal niet eens ken. Ik denk wel dat sommige collega's zichzelf beperken in hun mogelijkheden door het kleursysteem waar ze mee werken. 

Kleuranalyses: de ene is de andere niet..
Desiree, mooi in warm rood met koel blauwgrijs

Je weet waarschijnlijk wel dat kleuren die goed bij jou passen je hele uitstraling kunnen veranderen in positieve zin. Veel mensen die bij mij komen hebben al eens een kleuranalyse gehad. Ze waren echter niet gelukkig met het resultaat. Hoe komt dat? Ze komen naar mij en nemen hun waaier uit een 4-, 6-, 10- of 12- groepensysteem dan mee. Het 4-groepensysteem gaat uit van zomer, lente, herfst en winter. De andere zijn verfijningen daarvan.

Ze hebben gemeenschappelijk dat over de hele linie alle kleuren dezelfde toners hebben. Toners (zoals zwart, wit, water, bruin en grijs) geven kleuren hun specifieke karakter. Stel je maar eens helderrood voor, waar je een beetje zwart, wit of bruin in mengt. Het resultaat blijft rood, maar het rood krijgt een specifiek karakter. Rood met zwart levert een koeler rood op dan rood waar je wat bruin in mengt.  

Deze kleursystemen gaan ervan uit dat de natuurlijke kleuring bij mensen (huid-, haar- en oogkleur) eveneens bestaat uit kleuren met dezelfde toners. De dienstverlener bepaalt dat iemand bijvoorbeeld een 'koele heldere kleuring' heeft, die ontstaat uit zwart als toner. Die persoon krijgt vervolgens een koele heldere waaier mee, de winter. Maar mensen zijn helemaal niet zo gebouwd dat al hun kleuren per se beïnvloed zijn door dezelfde toners.  

Kleuranalyses: de ene is de andere niet..
Het Body Beautiful Level III kleursysteem

Ik leg dit uit. Als je naar je gezicht kijkt, zie je een of andere roodachtige kleur (meestal rond je neus en zeker in je lippen). Dit kan bij mensen variëren van bruin-oranje (een warmere tint, waar relatief meer geel in zit), donkerrood tot roze (dit zijn de koelere roden). Ook zie je in je gezicht een beige kleur (even aangenomen dat je een blank mens bent, bij donkerder mensen gaat het om nuances bruin tot bruin/zwart). Deze beige kleur kan ook warmer (oranje/geelachtig) of koeler (rozig) zijn.  


De groepenkleursystemen werken niet zo goed omdat ze niet tegemoet komen aan het feit dat bij veel, zelfs de meeste mensen warm én koel in een bepaalde combinatie al aanwezig zijn in hun eigen kleuring. Hun rood is bijvoorbeeld koeler maar hun beige warmer. Of andersom. Ook zowel warmer rood als warmer beige komt voor en allerlei tussenvormen. Je kunt je voorstellen dat iemand met koeler rood en warmer beige niet gelukkig wordt van de koelere bruinen in het koele palet (want dat gaat uit van de regel: alles koel). Deze persoon wordt evenmin blij van de warme roden uit een warmer palet.  

Kleuranalyses: de ene is de andere niet..
Robert in koel grijs en warmer geel / warmbruin

Dit is de reden dat ik met individuele klanten niet meer werk met een groepensysteem. Dat doe ik enkel nog bij workshops en groepen, als het sneller moet gaan en het resultaat grofmaziger mag zijn.  

Het Level 3 kleursysteem van Carla Mathis (Body Beautiful) waar ik mee werk, maakt het mogelijk iedere kleur bij jou te kiezen. Je gaat naar huis met allemaal perfect passende kleuren, in plaats van een voorgeprogrammeerd palet waar je maar ten dele mooier van wordt. Desiree bijvoorbeeld, wier foto je hier helemaal bovenaan ziet, is mooi in warmer rood en koel blauw/grijs. Robert, hier boven, in koel grijs en zacht warmer geel en warm bruin. 

Er is nog een belangrijk voordeel aan dit systeem. Doordat jouw palet een combinatie van min of meer koelere en warmere tinten zal bevatten, zijn veel mooiere en spannender kleurcombinaties mogelijk, die je gewoonlijk niet gauw aantreft in winkels. Daar is al gauw sprake van de combinatie (koel) rood - wit - navy blauw, òf (warm) oranje, geel, en bruin. Deze kleurcombinaties zijn in mijn ogen echter karikaturen, clichés geworden. Veel fijnere, subtielere, en spannender kleurcombinaties zijn mogelijk, met het palet aan kleur dat aan de kleuring van jouw eigen lichaam is ontleend. (Ik laat ook voorkeuren van klanten en hun persoonlijkheid meewegen in het palet, maar daarover een andere keer meer, het is nu al ingewikkeld genoeg;-)  

Meer informatie over kleuranalyses, voor zakelijke klanten en voor particulieren, en over mijn werk: Claudia Hulshof