Meet MORTORP!

Anne de Graaf  zondag 03 februari 2013

Vanaf deze maand ligt MORTORP, mijn productontwerp voor IKEA, wereldwijd in de schappen. Dat is een wonderlijk idee, ondanks dat ik dit natuurlijk al langere tijd weet en aan het idee heb kunnen wennen.

Meet MORTORP!
decoratiesticker MORTORP

Onderdeel van mijn afstudeerproject bij Academie Artemis was een concept waarbij wandpanelen met daarop een zwart-wit tekening van een antiek meubel, werden gecombineerd met eenvoudige IKEA-producten.
Zo ontstonden ‘op de wand getekende meubelen’ met een gebruiksfunctie. Ruimtebesparend en decoratief.

In een notendop was de achterliggende filosofie dat we in deze tijd bewuster moeten omgaan met onze ruimte en middelen. We zijn ambachtelijke technieken gaan herwaarderen en zijn tegelijkertijd, binnen het gegeven dat we meer met minder moeten doen, op zoek naar nieuwe vormen.

Na mijn afstuderen heb ik dit concept verder uitgewerkt, en kwam als alternatief voor wandpanelen uit bij stickers. Vervolgens heb ik drie ontwerpen uit de serie laten uitvoeren. De foto’s heb ik, met een toelichting op het concept, opgestuurd naar IKEA.

IKEA viel voor de klok, maar wilde wel een nieuw model (met de eerste klok had ik al deelgenomen aan de etalageroute van de Dutch Design Week). Daarop heb ik een aantal nieuwe ontwerpen gemaakt, waaronder een model dat is gebaseerd op een antieke Zweedse klok (de Mora klok). Deze klok was direct hun favoriet. MORTORP is ontworpen om te combineren met wandklok PUGG van IKEA, maar kan ook met elke andere wandklok worden gecombineerd, zolang de diameter maar maximaal 38 cm is.

Meer informatie over mijn werk vind je op www.designeddelivered.nl