DIY: gekleurde iglo

redactie  maandag 21 januari 2013

Januari is óf wit, óf grauw. Dacht je. Want dat dat ook anders kan bewijst Daniel Gray, een Nieuwzeelander die iets om handen wilde hebben tijdens zijn vakantie in Canada. Hij bouwde een wonderschone iglo met gekleurde 'stenen', van bevroren gekleurd water.

iglo-gekleurd

Zelf ook zoiets in je achtertuin? Dit heb je nodig:

  • een paar honderd melkpakken, 
  • een litertje of wat voedingskleurstoffen en 
  • een fikse vriezer. 

En tijd, natuurlijk. Goeie, waterdichte handschoenen lijken ook geen overbodige luxe. Maar verder is het appeltje, eitje. Lees maar!

binnenin de iglo - prachtig toch?
binnen in de iglo

Aan de slag!
Heb je het materiaal verzameld? Vul dan de lege melkpakken met water en de kleurstoffen en plaats die in de vriezer. Dat duurt eventjes natuurlijk, dus kun je in de tussentijd de omtrek van je iglo aangeven in je tuin of op stoep. Ontruim meteen even de sneeuw binnen de circel die je hebt getrokken.

zelf-iglo-bouwenje ziet hier dat de kleurstof naar één kant is gezakt tijdens het proces van bevriezen
wil je dat niet? dan zul je de melkpakken regelmatig moeten keren 

Zijn je inmiddels bricks bevroren? Dan kun je de eerste rij gekleurde stenen op de omtrek leggen. Pap ze vervolgens in met een mengsel van sneeuw en water ("snowcrete") en leg de volgende laag erop. Door dat snowcrete-mengsel te gebruiken hoeven je bouwblokken niet perfect op maat te zijn; je vult de gaten tussen de 'stenen' gewoon op met het mengsel. 

bron: globalvedmonton
foto's: imgur.com