Art Amsterdam bestaat 25 jaar

Wai Men Chim  donderdag 14 mei 2009

De 25e Art Amsterdam! Koningin Beatrix opende de beurs gisteren en ontving het eerste exemplaar van het jubileum-boek. Zij werd op haar beurt ontvangen door een Japanse kunstenares op blote voeten. Verder: de indrukwekkende anatomische bloemkunst van Joris Kuiper, het afscheid van Art-directeur Anneke Oele en het zwervende Stedelijk met een fototentoon-stelling. Art Amsterdam is te bezoeken t/m zondag 17 mei 2009 in de Amsterdamse RAI.

Beklad voor Beatrix
Wit T-shirt, driekwart khaki broek, blote voeten en met verf aan haar vingers. Zo stond de Japanse kunstenares Ayako Rokkaku te wachten op onze koningin. Een hand geven kon dus niet, wel boog ze een paar keer als respectbetuiging. Ook had ze de eer om eigen werk aan te bieden aan de vorstin. 

Freely and fun
Van een kwast moet Ayako niks hebben; zij wil het materiaal voelen. 'Freely and fun', zegt ze als ik vraag waarom ze met haar vingers verft. Twee jaar geleden op Art Amsterdam zag ik haar werk al. Haar werk valt op door de los gescheurde kartonnen stukken. Het voelen van de ribbels en het kunnen scheuren van de stukken geeft haar een vrij gevoel. Haar beleving is puur... Voor mij is haar werk een geweldige inspiratie-bron voor dessins in de mode of interieuraccessoires.

Ayaki Rokkaku Ayaki Rokkaku
Ayaki Rokkaku op Art Amsterdam

Ruimte als kunst
Vroeger gebruikte je kunst om een kale muur mee te decoreren. Maar vandaag de dag komen kunst en ontwerpen dichter bij elkaar. We willen meer zelf voelen en ervaren. Een ruimte waar een kunstobject hangt of staat is niet meer genoeg. Nee, de ruimte zélf is het kunstobject. Daarmee wordt die beleving veel groter en intenser. 

Poëtische anatomie
Joris Kuipers heeft een geweldige installatie gemaakt, waarbij beleving van de ruimte, cq het kunstobject optimaal is. De kunstenaar wil met zijn werk doordringen tot de kern van het lichaam. Zijn inspiratie haalt hij voornamelijk uit het menselijke anatomie, ge-baseerd op MRI-, CT- en autopsiescans....

Luguber of bloemrijk?
Het klinkt luguber, maar het resultaat is poëtisch, als enorme, grillige bloemen. Stand-houdster Souwie van galerie10 die de kunstenaar presenteert beaamt het: 'Ja, dat vind ik ook!'. Zou het niet geweldig zijn als een event met deze kunst is ingericht of gesty-led? Ik zie mezelf wel er tussen staan met een hapje en een drankje. Voor evenement-stylisten is op deze Art dus ook voldoende inspiratie te vinden.

Installatie Joris Kuipers
installatie Joris Kuipers

De jarige belicht
Art Amsterdam is dus jarig: 25 jaar maar liefst. In 1984 vond de eerste beurs plaats onder de naam KunstRAI. 'Het moest een beurs zijn voor hedendaagse kunst met een internationaal karakter', vertelt directeur Anneke Oele. Dat is ook op deze jubileum-editie goed te zien. Van de 120 exposerende galeries zijn er 32 buitenlands, uit tien verschillende landen waaronder Japan, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Ter ere van het jubileum heeft elke galerie een solotentoonstelling. Dat houdt in dat minimaal 25 m2 van de stand het werk laat zien van één kunstenaar. 'Dat geeft een goed en breed beeld van die kunstenaar', aldus Oele.

Anneke Oele (l.) en Koningin Beatrix (r.)
Anneke Oele (l)  en Koningin Beatrix (r), minister Plasterk volgt  

Kwaliteit en afscheid
De beurs dijde gestaag uit, ook door de groei in de galeriewereld. De beursdeelnemers waren hierover minder enthousiast. 'Het commerciële gehalte werd te hoog', stelt Oele. Er werden maatregelen genomen, ook om de overzichtelijkheid terug te brengen: een lager aantal galeries, betere beurspresentaties tussen hogere expositiewanden en het stimuleren van solotentoon-stellingen. Van kwantiteit naar kwaliteit! Deze missie is volbracht en betekent dat Oele deze Art Amsterdam voor het laatst als directeur fungeert.

Stedelijk op visite bij Van Gogh
Eind juni presenteert het Stedelijk Museum de installatie "Avant Garde 1920 - 1960" in het Van Gogh-museum. De uitbouw van het Stedelijk is in dezelfde periode klaar. Maar de techniek niet dus kan het thuisloze museum er naar verwachting pas in de lente van 2010 in. 'We blijven verder zwerven...' aldus museumdirecteur Gijs van Tuyl.

Off the record
Dit jaar staat aankoop van kunstwerken uit de fotografie centraal in het aankoopbeleid van het Stedelijk Museum! Toeval en ontdekking staan centraal in de foto's. Daarom hangt de stand vol met foto's die zonder een direct artistiek doel zijn gemaakt zoals huis-, tuin- en keukenkiekjes. Door deze in een museale setting te presenteren verandert de (gevoels)waarde.  

Ria kermis schieten
heftig kiekje uit de serie "Ria kermis schieten"

Beoordeeld op hoog niveau
Gistermiddag was het omstreeks half twee een spannend moment voor schilder Gijs van Lith. Op dat moment werd de winnaar bekend gemaakt van de Thieme Art Award 2009. Uit 60 jonge kunstenaars onder de 35 jaar werd hij uitverkoren. Elk van de juryleden is van fiks niveau: kunstrecensent Wim van der Beek, conservator Marja Bosma van het Centraal Museum Utrecht en directeur-conservator Han Steenbruggen van Museum Belvédère. Elk van hen beoordeelde de kandidaten.

Catalogus en een eigen stand
Een catalogus met het eigen werk en een solostand op de volgende Art Amsterdam. Winnaar Van Lith sleept deze fraaie prijzen in de wacht. 'Met een catalogus kun je je werk aan een breder publiek kenbaar maken', volgens uitgeverijdirecteur Marloes Waanders. Ze heeft er zin in om samen met Gijs van Lith aan zijn catalogus te werken.

Hong Kong IV van Gijs van Lith
Hong Kong IV van Gijs van Lith

Stylist, kunstenaar of fotograaf
Art Amsterdam is niet alleen voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Ook andere creatieven kunnen zich voor hun discipline laten inspireren. Zoals fotograaf Dolph Kessler die ik ontmoet in de perskamer. Hij stelt een fotoboek samen over de be-zoekers van kunst- manifestaties. Drie jaar lang is hij nu bezig en heeft bijna alle internationale kunstbeurzen bezocht. Misschien levert dat boek t.z.t interessant doelgroepmateriaal op voor prognose- en eventstylisten. Ik vond het als stylist een inspirerende beurs. Ook jij kunt tot en met zondag nog jouw (kunst)licht opsteken!

Informatie25 jaar Art Amsterdam!
Art Amsterdam, RAI Amsterdam
t/m zondag 17 mei 2009
openingstijden van 11:00 tot 19:00 uur, vrijdag tot 21:00 uur

» Art Amsterdam