ABKM: Fashiohclash Maastricht 2009

Yildiz Celie  maandag 13 juli 2009

Stylink nam de trein naar Maastricht, en dat was zeker de moeite waard. De Academie Beeldende Kunsten Maastricht (ABKM) showde tijdens de fashionweek Maastricht 2009 (ja, ook Maastricht wil als modestad op de kaart). De lokatie: een industriepand nabij het centrum. Stylink ploegde zich door het zand naar de ingang - niet heel handig voor de vele hakkendraagsters! Ondanks een flinke wachttijd bij de persbalie was de service erg prettig. Fotografen, stylisten en journalisten werden naar de beste plaatsen geleid.

Tweedejaars vormvol
De show start met witte stukken van de tweedejaars studenten. De items hebben verrassend veel fraaie vormen en historische verwijzingen in de details. Fashion stylist Steven Dahlberg en Angelique Hoorn Agency zijn ook aanwezig. Steven fluistert in mijn oor: “Het is goed dat Maastricht het format van Antwerpen heeft overgenomen, dat kan je duidelijk zien.” Ontwerpen met historische technieken en elementen vormen hierdoor de leidraad. Ook is er geoefend met breitechniek, gericht op mannen.

mannenpakken ABMK Maastricht
Knitwear: een onmisbaar element binnen collecties.

Derdejaars veelzeggend
De groep van 8 derdejaars studenten toont nog krachtiger werk. Mannenpakken en een duidelijke voorbereiding op het afstudeerjaar: een minicollectie van 3 tot 5 outfits met goed verzorgde styling en mooie kleurkaarten. Als dit de derdejaars zijn, hoe goed is dan het werk van de afgestudeerden? Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen.

Knitwear ABKM
Mannenpakken

 

Yvonne Laufers
Karolina Nieslony
 
Karoline Nieslony 
Yvonne Laufer

Maja Pack
Maja Pack

Ingo Binder 
Ingo Binder

Graduates: nieuwe vormtaal in opkomst
Duidelijk is dat een nieuwe vorrmtaal in opkomst is. Laagjes, draperieën, volumes en soms een androgyne snit. Heide Mauer vond eenheid in haar collectie binnen kleur en silhouet. Zij creëerde hierdoor een speelse high fashion/street collectie. Daisy Bax vond een krachtige belijning zonder revers en zorgde hiermee voor nieuwe stijlelementen. Linda Friesen toonde met historische vormtaal, veel lijnwerk en kant een revival van een nieuwe, moderne Galliano. Houd ook de 4de jaars Daisy Bax, Naomi Nagelkerken en Hjordis Orbons in de gaten, wellicht hebben deze studenten meer in hun mars dan wat ze tijdens deze show lieten zien.

Kai Salomon
Kai Salomon met lose snit van plooien, smockwerk en draperie

Heidi Mauer
Heidi Mauer met ‘Fallschirmmädchen’

Hjordis Orbons
Hjordis Orbons: ‘Oh my rainbow’

Linda Friesen
Linda Friesen: ‘Tea Injection’

Bregje Cox
Bregje Cox: ‘Abuse of Power’

Kathrin Weiser
Kathrin Weiser: ‘INSOMNIA’
 

ABKM op de kaart
Voor de afgestudeerden is het eigenlijk jammer dat mijn verwachting zo hoog gespannen was. Wellicht kwam voor sommigen het nieuwe format te laat? Hoe dan ook: Maastricht zet zichzelf vroeg of laat zeker op de kaart met al dat Europese talent. We zullen nog veel van het ABKM horen, want ook de 2de jaars van de afdeling textiel staat met fraaie verkoopartikelen al aardig in de kijker.

Fotografie: Jurian Kolster