Museaal en modisch hoogstandje in Zuiderzeemuseum

redactie  maandag 23 maart 2009

De jubileumexpositie ‘Gejaagd door de wind’ in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum is een must voor de (mode)ontwerper, stylist, fotograaf, illustrator, en ambachtsman. Met liefde en aandacht zijn hedendaagse ontwerpen samengebracht met modische traditie. Als toegift schreien 70 vrouwen op de museumdijk, allen in gemouleerde, regenbestendige couture - van de hand van een legioen aan studenten en recent afgestudeerden.

maarten-schets
fotografie: Maarten Schets

Waar mensen het idee hebben dat het ambacht vergaat, wordt het in het Zuiderzee-museum weer tot leven gebracht. Binnen het hedendaags tijdsbeeld. De opdracht aan de makers luidde: werk met de museumcollectie naar een vernieuwend, hedendaags concept. Waar bevindt zich nu het snijvlak tussen de oude tradities en de hedendaagse Nederlandse mode? Het resultaat mag er zijn: fashion, historie, ambacht en traditie in een sfeervolle, museale setting.

traditionele klederdracht en hedendaags ontwerp wisselen elkaar af in het Zuiderzee
traditionele klederdracht en hedendaags ontwerp wisselen elkaar af in het Zuiderzee;
in de achtergrond plaatst een medewerker belettering voor de opening 

Ambacht meets fashion
Tijdens de persronde afgelopen vrijdag licht scheidend museumdirecteur Eric Schilp (hij vertrekt naar het Nationaal Historisch Museum te Arnhem) het ontstaan voor ‘Gejaagd door wind’ verder toe. De expo is uitgewerkt op verschillende inspiratie en impulsen, zoals: de genoemde doelstelling van het museum om traditie niet teloor te laten gaan. En de Holland-collectie van Viktor en Rolf. Ook de recent aangekochte collecties van Alexander van Slobbe. Dito van Spijkers & Spijkers. Deze ontwerpzussen dragen niet alleen hun (aangekochte) collectiestukken van winter 2008/2009 bij: ook de tentoonstellingstitel komt van hun collectie.

uiteenlopende sieraden, geïnspireerd op traditionele materialen en vormen
uiteenlopende sieraden, geïnspireerd op traditionele materialen en vormen 

Reeks talenten
‘Gejaagd door de wind’ vindt plaats ter ere van het 60-jarig bestaan van het museum (en het afscheid van directeur Schilp); waarschijnlijkheid heeft dit jubileum extra budget gegenereerd. In elk geval hebben curatoren Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum ook nog tientallen andere creatieven betrokken, zoals de ontwerpers Ivo Mittelmeijer en Jan Taminiau, illustrator Piet Paris en stylisten als Frans Ankoné en San Ming. De lijst gerenommeerde medewerkenden lijkt eindeloos.

Geplisseerde kragen en Fong Leng
Naar verluidt hebben de voorbereidingen een jaar geduurd. Dat levert nu een schitterende tentoonstelling op, met zorgvuldige concepten. Zoals traditioneel geplisseerde en/of gevouwen kledingstukken (schorten, kappen) die worden getoond in relatie tot fraai hedendaags ontwerp. Ook Fong Leng – niet hedendaags wel behorend tot ’s Neerlands modegeschiedenis – is daarbij terecht niet vergeten.

ook de spraakmakende installaties van Viktor & Rolf zijn opgenomen in de expo
ook de spraakmakende installaties van Viktor & Rolf zijn opgenomen in de expo  

Rouwjuwelen en conceptuele kettingen
Zaal na zaal, ook met smaakvolle evenement/expo-styling. Een zaal met juwelen en accessoires. Voorbeeldje: ouderwetse, gouden oorbellen die zijn voorzien van moderne ornamentiek als een gymschoen. Nog een voorbeeldje: rouwjuwelen, in zwart natuurlijk, in grove vormen. Vooruit nog een: ondraagbare kabelkettingen met keramieken sierstukken, refererend aan het vissersverleden.

Heden, verleden en zwarte verf
Fotografisch werk ontbreekt ook al niet, zoals bijgaand beeld van Maarten Schets, dat heden en verleden fraai samenbrengt. En een oranjekamer met kinderkleding: traditionele dracht, gecombineerd met een oude, maar zwartgeverfde collectie van Oilily. Zwartgeverfd? Ja, want het team had bedacht dat daarmee de vorm en relatie tot traditionele kledingvormen goed naar voren zou komen. En ja hoor, het werkt.


beeld: Maarten Schets

Modisch leed op de uitkijk
Tot slot nog een leuk feit. Schreiend staat een rij zwarte silhouetten op de dijk, behorend bij het open lucht-deel van het museum, op de uitkijk. 100 studenten creëerden met alleen moulagetechniek een eigen interpretatie van het Nederlands kostuum. 1000 meter weerbestendig materiaal en de leiding van Van Slobbe en Van Benthum leverden verschillende hoogstandjes op. Vijf ervan zijn gerecreëerd in tule en staan in het museum. De academies (AMFI, ArteZ, HKU, Willem de Kooning, Gerrit Rietveld, ABK Maastricht, KABK, Minerva Groningen en AKI) kunnen trots zijn.

in het open lucht-deel een foto-expositie, met de Zuiderzee als achtergrond
in het open lucht-deel een foto-expositie, met de Zuiderzee als achtergrond 

Mijmeren tot oktober
Er is teveel inspiratie om op te noemen dus je moet naar Enkhuizen. Voor het bezoeken kun je gerust een dagje uittrekken. Dat kan tot en met 22 november 2009. En na het museum koop je fijn een gebakken vis en eet je die zittend op de dijk, uitkijkend op het zilte nat, mijmerend over al dat modisch talent. Van toen. Van nu.

» Zuiderzee Museum

in de (koude) botenzaal springen twee ontwerpen van Saskia van Drimmelen in het oog
in de (koude) botenzaal springen twee ontwerpen van Saskia van Drimmelen in het oog  

klassieke, gouden bellen waarin beelden van nu zijn gesmeed door Ted Noten 
klassieke, gouden bellen waarin beelden van nu zijn gesmeed door Ted Noten

vertaalslag van de nautische traditie naar object, door Francis Willemstijn
vertaalslag van de nautische traditie naar object, door Francis Willemstijn


vouwtechnieken van alle kanten belicht, ontwerp van Orson en Bodil  
vouwtechnieken van alle kanten belicht, ontwerp van Orson en Bodil
(links Annelies Sinke, de projectleider)

 ruches en lagen in couture van Spijkers en Spijkers
ruches en lagen in couture van Spijkers en Spijkers

hoofddracht van toen in de stijl van nu  
hoofddracht van toen in de stijl van nu

een dienstmeisje buigt zich voorover, gekleed in kleding van nu 
een dienstmeisje buigt zich voorover, gekleed in kleding van nu

 

 


een enorme drijverketting van Willemijn de Greef
een enorme drijverketting van Willemijn de Greef - als installatie-object - 
waarin het touwslagen en keramiek is verwerkt 

need we say more? ... adembenemend vakmanschap van Klavers van Engelen
need we say more? ... adembenemend vakmanschap van Klavers van Engelen

indrukwekkende installatie van Claire Tomay
en als je toch gaat: kijk dan ook naar de losse, indrukwekkende installatie van Claire Tomay
duizenden en duizenden scherven;
de topstukken zijn schijnbaar casual maar zorgvuldig in het zicht gelegd