FASHION WEEK: Meesterlijke liefdesverklaring van Edwin Oudshoorn

Hadewych van Middelaar  dinsdag 22 juli 2008

Eindelijk is het dan zover. De eerste show in deze Fashion Week, van ontwerper Edwin Oudshoorn – op vrijdag 18 juli, in de Oude Kerk, hartje Wallen. Nieuwsgierig maar ook voorbereid: omdat ik niet weet wat de avond gaat brengen (zit- of sta-plaatsen) ben ik blij met mijn cowboylaarzen en vintage jurk. Want 45 minuten wachten (in couture en highheels én op kinderkopjes) is geen pretje. En nauwelijks nog ‘fashionably late’? Maar het blijkt het wachten waard…

Adora, Chironne en collega’s
Bij de ingang reikt Oudshoorn zelf het programma uit. Een schattig boekje met afbeeldingen van een aantal verschillende chrysanten in perfecte fifties styling, met mysterieuze omschrijvingen als “De Adora geniet van haar sherry en koestert het kleine moment” en “Chironne – Majesteitelijk gekapt nipt de bloem der natie van haar thee: ‘één zoetje graag’.“ Geen enkel beeld van kleding, wel globale prijsvermeldingen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

show Edwin Oudshoorn AIFW 2008

Fifties (re)visited
Eenmaal binnen is mijn verbazing compleet. Niks catwalk maar een wandelroute door de Oude Kerk heen, met in de border modellen op verhogingen en in gestyleerde settings. In Oudshoorns couture natuurlijk en met haarstukken in matching colours. Ook de kleding heeft een beetje een jaren ‘50 look, zoals een hoge kokerrok met hooggesloten blouse. Of een prachtig gebreid en gemouleerd vest, als een bolero om het bovenlichaam heen. Veel (gala) jurken – elegant en liefdevol gemaakt.

show Edwin Oudshoorn AIFW 2008

Schommelen door chrysanten
Om de verschillende modellen heen, liggen of staan chrysanten, in vazen, neergestrooid, geschikt - precies afgestemd op de kleuren van de outfits. In de verte hoor ik een dameskoor ‘Tulpen uit Amsterdam’ en andere bekende melodieën zingen. Prachtig. Ik val van de ene verbazing in de andere. In de verte zie ik een model op een schommel, de touwen reiken tot in de nok van de immens hoge kerk. Ze ruist tussen tientallen gevulde vazen door – als in een veld met chrysanten.

show Edwin Oudshoorn AIFW 2008

Ode aan de chrysant
De sfeer is erg goed: waarderend en gemoedelijk. Men kan de kledingstukken goed bekijken, aanraken zelfs. De chrysant blijkt werkelijk overal in verwerkt. Is het niet als print, dan wel in een tot chrysant gevouwen en gesneden stofapplicatie. Of als ander detail – een knoopje of omhooggewerkte onderlaag van chiffon in de hals. Het is een lust voor het oog om de meesterwerkjes van zo dichtbij te kunnen bekijken. Ook het kunnen aanspreken van de modellen is bijzonder – Oudshoorn laat de bezoeker zijn couture werkelijk beleven.

Aandacht voor accessoires
Na een vraag over de mooie, etnisch aandoende accessoires – van ecologische materialen uit het Braziliaans regenwoud als kokosnoot en bananenblad tot gerecycled surfboard – verwijst een model me naar het eind van de route. Oudshoorn blijkt ze te ontwerpen en ze worden kleinschalig geproduceerd in Brazilië. En zijn betaalbaar: een soort uitklaptas van gerecycled rubber en geprint katoen: € 180,-. Te doen dus.

show Edwin Oudshoorn AIFW 2008

Wat nu nog?
Werkelijk deze hele – tsja, hoe zal ik het noemen – modemanifestatie van Oudshoorn in de Oude Kerk is ‘breathtaking’. Alles is op elkaar afgestemd. Van de baan water waarin de glas-in-lood-ruiten weerkaatsen tot aan de positie van een model op een draaiplateau, precies onder een kroonluchter. De kleuren, de stoffen, de ontwerpen, de styling van de modellen en zelfs de goody bag met een fijne Oudshoorn-broche en verantwoorde beautyproducten. Edwin verklaart op meesterlijke en modische wijze de liefde aan de chrysant. Wie gaat dit deze week nog overtreffen?

Fotografie: Michel Soeter

 

show Edwin Oudshoorn AIFW 2008