Wellant College: 'Styling is aanpakken'

Monique Shaw  maandag 29 juni 2009

“Styling is hot”, dus zijn er inmiddels ook heel wat opleidingen op Mbo-niveau. Vandaar dat ik voor Stylink polshoogte neem bij het Wellant College in Rijswijk. Doelgericht, bij Interieur & Vormgeving en Bloem & Design. Na deze Open Dag ben ik onder de indruk. Van de gedegenheid, interessante stages en de opdrachtseries als Doggy Style. En van de werkersmentaliteit. ‘Er zijn veel aanmeldingen maar ook flink wat teleurgestelde vertrekkers. Tsja, styling is niet alleen een beetje bedenken, styling is ook veel dóen.’

De groene entree schept hoge verwachtingen; een prachtig aangelegd tuinpad leidt me naar de hoofdingang. Vriendelijk verwijst een docent me naar Interieur & Vormgeving. Docent styling Ad van Riel ontvangt aspirant-studenten en hun ouders in een lokaal dat doet denken aan een fabrieksvloer waar hard gewerkt wordt. Dit blijkt ook de mentaliteit van de studenten te zijn; harde werkers zonder bla bla. Volgens Van Riel is de vraag naar het ‘het oppimpen van huizen’ tegenwoordig erg “hot” en de kans op werk hierin daarom groot.

fotografie van handkaars, van student Sazan Rasow
fotografie van handkaars, van student Sazan Rasow

Van dromen naar daden
Het aantal aanmeldingen is de laatste jaren toegenomen maar de afmeldingen erna ook. Van Riel: ‘Het aantrekkelijke beeld van het vak stylist is hier debet aan, maar nogal wat studenten vergeten dat er naast het denkwerk erg veel bij komt kijken: huiswerk, opdrachten, organisatie, stages, stageverslagen, kortom – ook veel dóen. Die categorie haakt dan ook af .’

rustmeubel van student Mandy Glasmacher
rustmeubel van student Mandy Glasmacher

Afvalhondjes
Mijn oog valt op een serie met de titel Doggy Style. Het blijkt het resultaat van een groepsopdracht te zijn waarin studenten leren om samen te werken. Daarnaast krijgen studenten ook individuele opdrachten. Voor Doggy Style moesten de studenten hondjes maken van afvalmaterialen maken en collectief een hondententoonstelling organiseren.  Van Riel: ‘Ik vind dit een erg geslaagde opdracht, de meeste studenten hebben zich uitgeleefd met hondjes van bijv. damestasjes, laarzen en flessendoppen.

werk van student Dewi Mulder
werk van student Dewi Mulder

Drie, vier jaar breed
Interieur & Vormgeving is een drie- of vierjarige studie (afhankelijk van vooropleiding: 3 jaar voor kaderberoepsgerichte leerweg - niveau 3; 4 jaar voor theoretische en gemengde  leerweg (beide niveau 4). Het stelt je in staat om bij ontwerpbureaus, interieurwinkels, evenementenbureaus en etaleerbedrijven aan de slag te gaan. Studenten krijgen les in interieurvormgeving, fotografie, kunstgeschiedenis, kleurenleer, mode, tekenen, schilderen en veel praktijkvakken waarin ze bijvoorbeeld een winkel moeten inrichten.

hoofddocent Ad van Riel
hoofddocent Interieur & Vormgeving Ad van Riel

Smakelijke stages
In ieder studiejaar wordt gemiddeld een dag per week stage gelopen; met in het tweede, derde of vierde studiejaar ook blokken van minimaal 30 dagen. De lessen worden verder  ondersteund met excursies. Rondlopend zie ik een overzicht met een aantal van de stageplekken: de Porcelyne Fles, het Mauritshuis en het Rotterdamse Studiohergebruik. Aantrekkelijk. En hip.

rustmeubel van student Liset Metz
rustmeubel van student Liset Metz

Geen collegegeld
De gemiddelde leeftijd van de veelal vrouwelijke studenten ligt tussen de 17 en 20 jaar in het eerste jaar. In de hogere klassen komen enkele uitschieters voor tussen 28 t/m 32 jaar, instromers. In de kleine klassen zitten tussen 10 en 15 studenten, waardoor er veel individuele begeleiding is. De opleiding kent geen collegegeld (!); de geschatte kosten aan boeken, materialen en excursies zijn op jaarbasis rond de 200 euro. Van Riel benadrukt dat ‘je elke opdracht natuurlijk zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt’.

'Doggy Style' van student Romy Wigchert
'Doggy Style' van student Romy Wigchert

Portfolio voor marketing
Op prachtige Mac’s wordt onderwezen in programma’s als Sketch-up, Photoshop en Vector Works Pro. Ook handig wanneer de studenten vanaf het eerste jaar onder begeleiding aan hun portfolio werken. Zij mogen niet op stage voordat die in orde is. Ook leren ze in het vak Nederlands/Communicatie hun portfolio’s te presenteren. Ook alweer handig – want de stylingpraktijk is niet alleen pittig werken maar ook jezelf marketen…

Studentenwerk van Bloem & Design

Creatief met klanten
Dat geldt natuurlijk ook voor studenten die hier de studierichting Bloem & Design volgen. Werken met kleur, vorm en materiaal vormt de basis van deze opleiding die valt onder het zogenaamde Dynamic Design. Je leert natuurlijk alles over bloemen en planten maar ook etaleren, decoreren, presenteren en de nieuwste stijlen en trends. Als je extra kennis wilt opdoen over management marketing, reclame en PR kan dat. De student leert ook goed met mensen en dan met name het beantwoorden van klantwensen met jouw creatieve ideeën.

Vrolijke studie
Bloemendocent Judith van den Berg: ‘Je wordt opgeleid tot bloemist, medewerker in een bloemenwinkel, decorateur, bloembinder, standbouwer of particulier adviseur van bloem-  en plantdecoratie. De studenten krijgen les in de vakken als: vormleer, kleurleer, kunstgeschiedenis, tekenen, interieurbeplanting, en natuurlijk bloemschikken.’ Ik zie prachtige werkstukken liggen met “groene”coverfoto’s. Volgens mij word je hier elke dag vrolijk, studeren tussen groen en bloem, daar wordt een mens blij van, nietwaar?

Studentenwerk van Bloem & Design

100% aan de bak
De opleiding vindt plaats op het bedrijf en school. Het accent ligt op praktijkervaring; de studenten lopen twee, drie dagen per week stage. Dit wordt afgewisseld met theorie en met excursies naar bijvoorbeeld de Woonbeurs, musea of tuincentra. Volgens Van de Berg is er veel vraag naar hoogwaardig opgeleide vakmensen. ‘100% komt aan het werk’.

< studentenwerk van Bloem & Design

Geen tutjes meer
Ook vertelt de docente: ‘102 jaar geleden werden meisjes van hoge komaf hier opgeleid in goed bloemschikken,voor huis en haard. Daarin is wel iets veranderd. Tegenwoordig trekt deze opleiding weliswaar nog steeds vooral vrouwelijke studenten, maar wel hard te werken, sociaal vaardig en creatief zijn. En die het niet erg vinden om te sjouwen, vroeg op te staan en af en toe te moeten afzien in de kou. Dat plus een huiswerkbelasting van gemiddeld 5 à 6 uur per week zijn dat bepaald stoerdere studentes dan die uit begin vorige eeuw.

Langs voor motivatie
Voor Van den Berg is het doorgeven van ‘dit fascinerende vak’ aan haar studenten nog elke dag een groot plezier. Ze nodigt dan ook iedere aspirant uit om een afspraak te maken en eens een keertje te komen kijken bij Bloem & Design om hen te inspireren en te motiveren voor deze bloemrijke opleiding. Een aanrader, volgens mij, al was het alleen maar om er vrolijk van te worden….

iBloemendocent Judith van den Berg nfo
De opleiding Styling ofwel Interieur & Vormgeving is te volgen bij de vestigingen van het Wellant College in Aalsmeer, Dordrecht, Houten en Rijswijk.

De opleiding Bloem & Design is te volgen bij vestigingen van het Wellant College in Aalsmeer, Amsterdam, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Houten, Naarden, Rotterdam, Rijnsburg en Rijswijk.

Bloemendocent Judith van den Berg >

» Site Wellant College

Beeld: Monique Shaw