De das keert terug door de crisis

Erica Pach  dinsdag 11 mei 2010

Vroeger was het leven zo simpel. Man ging in pak+das naar het werk. Maar nu? Overal zijn ongeschreven, dwingende kledingcodes. Niet alleen op het werk, maar ook binnen politieke kringen, religieuze groepen, opleidingen. Wanneer val je nu wel of niet uit de toon? De das, love it of leave it.

Waarom een das? Is de das een fallussymbool? Of om ‘n onappetijtelijke adamsappel te verbergen? Ter bescherming tegen de kou? Uit onderzoek blijkt dat mannen met dassen beter bij het andere geslacht scoren, groter zakelijk succes oogsten en minder gearresteerd worden dan mannen zonder das. Voilà.

Stropdas: highhway to success?
de stropdas: nog altijd of niet langer voor mannen een voorwaarde om de
"highway to success" te bereiken in de corporate wereld?

Ervaringsdeskundigen gestrikt
Roel WolbrinkPeter van Beelen en Rob van Koningshoven, beiden ervaren communicatieadviseur, hebben jarenlang bij een bank gewerkt. Altijd pak en das. Van Beelen ervaarde dit als een gevangenis; Van Koningshoven voelt zich heerlijk in kostuum. Ook Roel Wolbrink, eigenaar van New Tailor maatpakken, geeft zijn mening... zonder das, overigens.

 Roel Wolbrink van New Tailor (...nu weer mét das) >

Hekel aan de strop
Van Beelen heeft een hekel aan de strop. “Volstrekt overbodig. Hij zit in de weg, je voelt je erin opgesloten. Dat ding heeft geen enkele meerwaarde. Bovendien zien die dassen er bijna allemaal hetzelfde uit.” Effen, streepje, stippeltje. Erger nog, het bedrijfslogo. Hij Das 'ns anders...signaleert wel pogingen om het anders te doen: zo’n leren dingetje bij de architecten. En zelfs zag hij laatst weer eens een gebreid exemplaar!

 

< das 'ns anders, hier van Flickr, met titel:
"man who is going places"...

 

Donald Duck in de ban
Van Koningshoven heeft wel zestig exemplaren in zijn kast hangen. Dassen die gemaakt worden voor een evenement of bedrijfsdassen wil hij graag voor de ‘heb’. Niet om te dragen. “Meestal zijn ze te lelijk. Het gaat meer om de herinnering.” Alle dassen vindt hij leuk, maar een goed zijden exemplaar heeft wel zijn voorkeur, die glanzen zo mooi. En die met strepen. Donald Duck-figuren zijn uit den boze, maar wel bezit hij een knalrode Benetton das met horloges erop, in felle kleuren. “Het leuke daaraan is dat je heel goed moet kijken om die horloges te kunnen onderscheiden.”

         
dasfanatici weten van álles wel een strop te fixen: hier de collectie van de Amerikaan Jason Pink: van links naar rechts: ducktape, naamstickers, parkeerbonnen, vlagemblemen...

Makkelijk kleding, minder respect
Rob van Koningshoven,
communicatiedeskundigeVan Koningshoven is ooit bij de bank begonnen als systeembeheerder. “Kruip je veel onder bureaus, dan is gemakkelijke kleding prettiger. Al snel werd ik echter minder serieus werd genomen. Hemd en das kwamen weer uit de kast. En direct werd ik met meer respect behandeld.” Ander voorbeeld: introductie bij de wethouder. Van Koningshoven zoals altijd in pak en das. De teamleider die hem voorstelt, vraagt zich hardop af wie de wethouder nu als teamleider zal zien.

Rob van Koningshoven

Beter is ‘not done’
Peter van BeelenJe formeel kleden, vooral met das,kan ook tegen je werken, weet Van Koningshoven. Het is ‘not done’ er beter uit te zien dan degene voor je wie je werkt. Na korte tijd hijst Van Koningshoven zich uit zijn pak toch maar weer in trui en broek. Van Koningshoven ervaart dat mannen zich ook bedreigd voelen als je er anders uitziet. Als iedereen in verwassen trui en gympen loopt, kun je er beter niet te goed gekleed bij lopen.

Peter van Beelen 

Sociale dwang
Merkt Van Beelen zonder das verschil in benadering als hij binnenkomt in een omgeving waar dit accessoire feitelijk een verplicht onderdeel is? “Ja. De een reageert met ‘da’s leuk’; de ander ‘die is raar, wat voor vlees heb ik hier in de kuip?’ In de creatieve hoek speelt dit accessoire niet meer.

Maar kom je in de consultancyhoek, de bank- en verzekeringswereld… Bij de ABN/AMRO kom je echt niet zonder das binnen”, volgens Van Beelen. “En als ik een opdracht moet binnenhalen die niet in de creatieve hoek zit, dan is de das echt nodig.” Van Koningshoven voelt zich zelden opgelaten als hij in een gezelschap verkeert waar de das nauwelijks meer te zien is en hij er wel een om heeft. “Daar ben ik te eigenwijs voor. Behalve als het tegen me werkt, dan doe ik hem echt wel af.”

 

Prins Claus kent navolging
De laatste twee jaar merkt Wolbrink een achteruitgang in de verkoop van dassen. Prins Claus gooide jaren geleden de das in de ring. Wouter Bos deed het dunnetjes over toen hij aantrad als Minister van Financiën. “Jammer”, vindt Wolbrink, “want juist Bos heeft meer kleur in zijn gezicht nodig. Een mooie das die goed kleurt bij de gezichtshuid, geeft iemand een krachtiger uitstraling.” Intussen draagt Bos weer regelmatig een das...op zoek naar een nieuwe (bij)baan?

In rolletjes paraat
Halsaccessoire: de das als damessierraadVan Beelen werkt momenteel bij een Franse autodealer. In de showroom draagt iedere verkoper een das. Op kantoor liggen de halsaccessoires keurig in een rolletje op de bureaus. Klaar om gedragen te worden. Maar bij een dealerpresentatie moet je het niet in je hoofd halen zonder das te verschijnen. 250 maal in donkerblauw pak met stropdas.

< halsaccessoire: de das als damessierraad

Netjes zonder das?
Halsaccessoire: recalcitrante das van papierToch netjes gekleed zonder das? Van Beelen koopt tegenwoordig overhemden met een Neru kraag, een klein opstaand kraagje. Daar past geen das omheen. “Moeilijk verkrijgbaar overigens, die shirts. Laatst heb ik er daarom één laten maken.” En nu heeft hij zelfs een bijpassend colbert. Overhemden met tegenkragen kwamen voor de das in de plaats.

halsaccessoire: recalcitrante das van papier 

“Wij maken die niet, omdat onze overhemden langer meegaan dan de heersende mode. Wij hebben daarom onze maatpakken iets aangepast, zodat ze ook dasloos kunnen worden gedragen.” In plaats van het tweeknoops laaggesneden pak maakt dit bedrijf iets minder formele pakken. Minder strepen en  glans, grovere stoffen. De knoop van het jasje wat hoger, de revers iets smaller met een inkeping die hoger ligt.  

Verdwijnt de das?
Van Koningshoven ziet de das niet verdwijnen. “De das hoort gewoonweg bij bepaalde beroepen. Net zoals je verwacht dat de KLM altijd blauw blijft.” Tegenstander Van Beelen zag onlangs bij de BBC een ‘leading interviewer’ zonder das: “Dus daar begint het ook al te bewegen op het dassenfront.” Wolbrink ziet het tij keren ten faveure van de das. 'Waarschijnlijk noopt de crisis de mannen weer formeler voor de dag te komen. En dus serieuzer.' En dat doet de das. 

 

9straatjesonline