Pierre di Sciullo wint pitch huisstijl Stedelijk Museum

redactie  vrijdag 16 januari 2009

Het Stedelijke MuseumDe Franse ontwerper Pierre di Sciullo is met zijn bureau Qui Résiste de winnaar van de internationale pitch die het Stedelijk Museum uitschreef om tot een nieuwe huisstijl te komen. Vijf bureaus deden mee: Irma Boom Office, LUST en Mevis & Van Deursen uit Nederland en Pierre di Sciullo en Atelier de Création Graphique onder leiding van Pierre Bernard uit Frankrijk. Di Scullo wordt in het juryrapport onder meer geroemd om zijn visuele signatuur.

Nu er een definitieve keuze is gemaakt, zal Di Sciullo in samenwerking met het Stedelijk Museum de komende maanden de huisstijl ont-wikkelen. De opdracht is omvangrijk; van het logo en grafische toepassingen als briefpapier, visite-kaartjes en affiches tot en met de wegbewijzering en toepassingen in de architectuur.

Typgrafisch onderzoek beloond
Pierre di Sciullo verwierf vanuit Parijs als grafisch ontwerper en typograaf faam met zijn magazine Qui Résiste. Met zijn gelijknamige bureau won hij onder meer de Charles Nypels Prijs in 1995 voor zijn uitgebreide onderzoek op het gebied van typografie.

uit Di Scullo's portfolio: de Nicolas

uit Di Scullo's portfolio: de Nicolas

Typefaces en Toearegs
Di Sciullo staat erom bekend tekst en beeld te mengen en ontwierp verschillende typefaces (Minimum, Quantange, Sintetik, Gararond, Scratched out). Hij doet typografisch onderzoek voor drukwerk, tentoonstellingen, video, web- en grafisch design, en ontwierp het font Amanar, voor de Toearegs, die een nomadisch bestaan leiden, gebaseerd op hun traditionele schrijfsysteem.Stedelijk

Juryleden
De jury bestond uit Paul Hefting (publicist over grafische vormgeving), Hendrik Driessen (directeur De Pont, Tilburg), Dingeman Kuilman (directeur Premsela, Dutch platform for design and fashion), Mels Crouwel (architect bij bureau Benthem Crouwel, dat ook de renovatie en nieuwbouw van het Stedelijk Museum realiseert) en Hester Wolters (voormalig eindredacteur van Vormberichten). 

"Veelzijdige signatuur"
In het juryrapport wordt Di Scullo's werk beschreven: "...de eigen visuele signatuur en de effectiviteit daarvan [...] de ambachtelijkheid, de visuele rijkdom en veelzijdigheid." Het Stedelijk gaat ook voor andere projecten met Di Scullo in dialoog.

» Di Scullo's Qui Resiste?