USA on display

Juan Pawiroredjo  vrijdag 11 juni 2010

Cloud Softlight
Een verademing voor elke dagdromer: de Cloud Softlight door Molo. Lampen van 100% natuurvriendelijk materiaal en creëren een aangenaam geheel van zacht licht. De wolkvormige lampenkappen worden van binnenuit verlicht met LED lampen. Leg je picknickkleed onder deze lampen in je huiskamer en zwem lekker weg naar het dromenland van Ariël!

Cloud Softlight van Molo 

Coral
De Coral lampen van QisDesign zijn simpelweg betoverend. Iedere lamp imiteert het effect dat plaatsvindt wanneer zonlicht reflecteert op oceaankoraal. Het is een zeer succesvolle imitatie; deze lampen trekken je aandacht en houden die vast.

Coral lampen van QisDesign 

The Book Light
Studio Oms geeft met The Book Light een nieuwe interpretatie aan de dimmer switch. De lampen worden voorzien van boekkaften; hoe wijder je die opent, des te meer licht.  Ze zien er niet alleen erg grappig uit maar zijn erg functioneel.

The Book Light van Studio Oms 

Willow Lamp
De Zuid-Afrikaanse designers Adam Hoets en Sian bedachten deze lamp met oosterse invloeden. Een prachtig resultaat van een samenwerking tussen een architect en juwelenontwerpster. De vrouwelijke elementen zijn visueel prominent en de ingewikkelde technische constructie niet overheersend. Knap werk.

Willow Lamp van Adam Hoets en Sian

Diana Eng
Je wordt onvermijdelijk op parties met n jurkje van ontwerpster Diana Eng. In haar Fairytale Fashion Collection presenteert ze zeer in het oog springende ontwerpen. Zoals dit exemplaar, een jurk (met lichtgevende, blauwe, organische draden) die associaties oproept met het leven onder zee.

Fairytale Fashion Collection van Diana Eng  

Geren Ford
Ontwerpster Geren Lockheart van het label Geren Ford ziet kans de 30-er en 40-er jaren glamour te combineren met hedendaagse sportieve silhouetten. Het resultaat? Een spannende collectie met een Urban Chique uitstraling die comfortabele glamour biedt.

Label Geren Ford - inspiratie door de jaren '30 en '40  

Paperself
Paperself is een platform van ontwerpers die natuurvriendelijke ontwerpen creëren en voornamelijk met papier werken. Recentelijk lanceerden zij papieren wimpers met ongewone decoratieve vromen zoals paarden en bloemen. Wil je theatraal flirten? Voilà.

Theatrale papierwimpers van Paperself  

Deuces Wild Chair
Wel eens afgevraagd wat er gebeurd met alle gebruikte kaarten na hun levensduur in Las Vegas? Waarschijnlijk niet. Maar hier toch een antwoord, want BRC Designs in South Carolina maakt er  meubilair van. Geheel opgetrokken uit gebruikte speelkaarten is deze stoel op haar eigen manier natuurvriendelijk. En erg sterk door de metalen buizen die het geraamte vormen en de kaarten op hun plek houden.

Deuces Wild Chair van BRC Designs 

Jiri Svaton
Zeer futuristische vormgeving gecombineerd met scherpe lijnen die geïnspireerd lijken te zijn door de insectenwereld. “Survivors”-meubilair. Je zou het niet geloven maar het zit verrassend comfortabel. Jiri Svaton is het brein achter en heeft de ergonomie bij het ontwerpen dus niet uit het oog verloren. Mooi, op twee manieren.

“Survivors”-meubilai van Jiri Svaton 

Pascale Girardin
Sculpturen voor tuinliefhebbers met een hang naar abstractie. Deze werken lijken te knipogen naar verbrand hout... Van de hand van de Canadese ontwerpster Pascale Girardin. Ik durf te wedden dat de buren deze niet hebben staan in hun achtertuin…

Tuinsculpturen van Pascale Girardin

 

USA ON DISPLAY #2 - maart 2010 

Starck voorbij
De niet zo bekende architect en interieurontwerper Patrick Jouin is feitelijk zeer bekend binnen internationale vormgeving. Als een van de ontwerpers van Studio Philip Starck heeft hij jarenlang zijn persoonlijk handschrift getoond in de Starck-collecties. 'Mix in Las Vegas' is een van zijn meest opvallende ontwerpen als het gaat om interieur en architectuur. Eenvoudig laat hij hier zien dat bloemen een geheel kunnen vormen met een simpel meubelstuk. Deze give or take 650 rozen schikt Jouin in dit meubel tot een elegant geheel.

Patrick Jouins elegante 'bed of roses'
 

Eigentijds
De digitale en analoge klok bepalen al jaren de vormgeving van horloges. Het merk Nooka tracht de tijdtaal te doorbreken. De vormgeving van hun nieuwe horloges richt zich op eenvoud maar de timedisplays dwingen tot nadenken en zijn daarom niet eenvoudig. Nooka zoekt ook buiten hun vormgeving naar vooruitgang; 10% van alle internetaankopen boven $100 wordt gedoneerd aan het Haïti Fund voor de wederopbouw van dat geteisterde land.

Nooka - eigen tijdtaalNooka - eigen tijdtaal

Zwaard tegen de regen
Het natuurlijk instinct van de mens die altijd de behoefte zal hebben zichzelf te beschermen. Dit thema inspireerde de ontwerpers van Materious, een ontwerpbureau in Chicago / Illinois, tot de Samurai Umbrella’s. Het Samurai-zwaard is een van de meest dodelijke wapens; gelukkig gebruiken de ontwerpers alleen (replica’s van de) handvatten van de authentieke zwaarden. (Je weet nooit in dit qua wapens vrijzinnig Amerika...) Met de hoeslus kun je deze plu dragen als een echt zwaard. Ongetwijfeld is dit ontwerp met speelse twist – zeker ook in ons regenachtig Nederland! – een welkome variant.

Materious' Samurai-plu  

Chocosalade
Sonja Bakker: eat your heart out. Hier een langzaam groeiende trend, maar smakelijke trend: Chocolate Lounges.  Men neme 1 Restaurant, 1 Bar en 1 Lounge; rol ze in 1; overgiet het geheel met overheerlijke chocola. Een voorbeeld: Coco Sala in Washington D.C.. Je kunt er lunchen, borrelen en zelfs je verjaardagsfeestje vieren. Dit team verwerkt zoveel mogelijk choco in cocktails en gerechten en op zoveel mogelijk verschillende manieren. Helaas is de presentatie vaak niet erg smakelijk, dus zit er niks anders op dan snel eten. Hmmm – wat een straf!

Chocotrend: cocktails met chocosnippers 

Halszaak
Zeker voor het conservatieve, corporate Amerika een opmerkelijke trend: herendassen met een opvallende(r) en frisse vormgeving. Dassen die je kleding weer helemaal naar het nu trekken. Felgekleurd maar zeker niet de retro das uit de kast van je vader. Moderne prints en bijna reflecterend. Aanschouw het voorbeeld van Ralph Lauren (de zonnebril hangt er al naast).

Hippe halszaak voor Amerikaanse zakenlui 

Etalages
Nostalgie voert vaak de boventoon in economisch mindere tijden. “ Toen was alles beter.” Zo zie je hier in de etalages vormgeving geïnspireerd op het begin van de vorige eeuw. Tiffany & Co.: ouderwetse brievenbussen; Louis Vuitton: klassieke vogelkooien. Leuk detail: beide firma's maken allebei al meer dan honderd jaar deel uit van het vormgevingslandschap. Wanneer was hun huidige weemoed actuele romantiek?

Vuitton relateert aan verleden

 

Superhero in straatbeeld
Wanneer is iets een trend? In alle geval spot ik hier in de straten met regelmatig een wonderlijk fenomeen. Superhelden op straat. Als ik niet oppas bots ik tegen Spiderman of Catwoman op. Natuurlijk – identiteit is maar wat je ervan maakt en een superheld willen we stiekempjes (bijna) allemaal wel zijn. Op internet kunnen we allerlei gedaanten aannemen. En sommigen trekken het blijkbaar door naar de straat. Logisch of bizar – you tell me.

Kiezen voor een identiteit, bijvoorbeeld als Superhero 

Vederlicht
De uit Ierland afkomstige Rachel O’Neill wordt wel eens de vertegenwoordiger van klittenband genoemd. Te danken aan haar ruime collectie van lampen met unieke constructies waarbij ze dit vasthoudend materiaal op heel eigen wijze toepast.  O'Neill werkt ook vaak met veren; het geeft haar verlichting een speels tintje. Niet iedereen zal dol zijn op deze ontwerpn, maar geef toe: uniek zijn ze wel.

Rachel O'Neils verderlichte ontwerp 

USA ON DISPLAY #1 - januari 2010

Metal Stoolen
Na het ontwerp- en productieproces blijft er heel vaak een hoop metaal over dat nergens voor gebruikt kan worden. Zou je denken. Uhuru, opgericht in 2004 door twee afgestudeerde studenten van het instituut Rhode Island School of Design, creëert met het overgebleven materiaal een nieuw product. Metal Stoolen wordt volledig gefabriceerd uit overgebleven restmaterialen. Natuurvriendelijk en fraai.

Metal Stoolen
Metal Stoolen

Ebb
Ben je wel eens midden in de nacht wakker geworden, hoge nood voor het toilet, lichtschakelaar onvindbaar? Neo-Metro lost dit probleem op met hun Ebb-ontwerpen. Deze felgekleurde badmeubels frissen verrassenderwijs de badkamer en het toilet op. Neo-Metro verovert Amerika vanuit Californië; over met het blind getast, op naar de oplichtende pot!

Ebb
Ebb

Caprice
De lamp Caprice, van Canadees ontwerpbureau Device222, is ontworpen op customizing door de eigenaar. De goudkleurige bollen kunnen worden aangepast met persoonlijke foto’s of grafische creaties, die de lampen een persoonlijk tintje geven. Het leuke is dat het totaal toch goudkleurig blijft en dat de meest onsamenhangende verzameling van foto’s en beelden één mooi geheel vormt. Customize your living or entry,ladies and gents!

Caprice
Caprice

Sprint
Jang Won Yoon afkomstig uit L.A. is het brein achter de Sprint. De ontwerper staat bekend om zijn exploratie van organische vormen in combinatie met industriële perfectie. Hij gebruikt scherpe vormen en glasafgewerkte oppervlakten om het industriële te benadrukken. De sprint zit niet alleen lekker maar is ook nog bijzonder duurzaam in gebruik. Oersterk, niet stuk te krijgen.

De Sprint
de Sprint

Illuminant
Lamp en toch niet. De Illuminant is een zwevend geheel van glanzend, glimmend materiaal en doet denken aan een enorme kwal. De verlichting komt van onderaf, door ledlampjes die regelmatig van kleur veranderen. Het ontwerp is van de IJslandse Kristin Birna Bjarnadottir, die de lamp vorig jaar lanceerde in Europa. Nu dus op de Amerikaanse markt. Geen fotograaf kan vastleggen hoe mooi de glans nou echt is. Die moet je echt zelf zien. Maar het promobeeld in de grot hieronder is al heel inspirerend.

Illuminant
Illuminant

Greenplay
Dit schattige vliegtuigmeubeltje is vriendelijk vormgegeven voor de kleintjes én vriendelijk voor de natuur. “Environments matter”, luidt de slagzin van Greenplay, dat milieuvriendelijke kindermeubels ontwerpt. Door de leuke vormgeving en de gezellige kleurtjes zijn kleuters en peuters niet meer van dit bureautje af te slaan. Kun je als jonge ouder zelf eindelijk ‘ns een kopje thee drinken…

Greenplay
Greenplay

Phenomena
De Phenomena roomdivider lijkt meer ruimte in beslag te nemen dan het moet verdelen. Maar het ontwerp is de moeite zeker waard. Met haar organische vorm en diepzwarte glans is het een lust voor het oog en brengt rust in elke ruimte. Ontwerpster Sang Hoon Kim laat haar Aziatische achtergrond de boventoon voeren in dit ontwerp.

Phenomena
Phenomena

Shrine Rack
Voor de echte schoenenliefhebber; voor hen die hun nieuwe sneakers en overigestappercollectie ten toon willen stellen. Elke bezoeker moet dan wel een blikwerpen op hun vette, nieuwe Nikes… Shrine Rack is ontworpen door sneakerliefhebber Fernando A. Roberts uit San Fransisco, die de stapelaar speciaal ontworpen heeftvoor de echte “Sneakerheads”.


Shrine Rack

Wire Table Lamps
De Wire Table Lamps knipogen naar het verleden. De doodgewone vorm van de tafellamp van een lieve oma op een nieuwe manier geïnterpreteerd door Ziglam & Brook. De ijzeren draden geven een nieuwe industriële look,de bekende tafellamp zorgt voor herkenning. Leuk in de serre bij de tuinsets van Patricia Urquiola…


Wire Lamps

Handjob Hooks
Deze grappige haken brengen wat humor in het dagelijks leven. Vormen in handgebaren. De wat minder vriendelijke gebaren zijn niet overgeslagen. Therlemont Hupton, een interieur- en productontwerpbureau in New York, tekent voor dit geinige product.


Handjob Hooks