Plus Size Styling

StijlConsult  donderdag 13 december 2012

Omdat ik zelf in de categorie val houd ik diverse blogs in de gaten die schrijven over plus size mode en modellen. Ergens in mijn zoektocht op het internet kwam ik een foto tegen van het Amerikaanse blad Plus Model Magazine. Daarin een foto van plussize model Katya Zharkova. Ze poseert samen met een model maatje zero. Waar ik van schrok waren de reacties die deze foto blijkbaar opriep bij bepaalde mensen. Er werd groepen dat het plussize model “obese” was en dat alle plussize modellen moesten afvallen. Zonder enige vorm van schaamte en realiteitszin blijkbaar. De dame op de foto heeft namelijk maat 40!(de meest gangbare maat in Nederland is 42, in Amerika heeft meer dan de helft van de vrouwen maar 42 of meer). Wat nou “obese”?

Heb je daarentegen als model maat 34 is het ook niet goed. Ze worden uitgemaakt voor graatmager en zouden allemaal aan anorexia leiden.

Waarom kan het een niet gewoon naast het ander bestaan en lopen modellen in alle maten niet hand in hand tijdens een show? Waarschijnlijk omdat daar de uitdaging ligt voor vele ontwerpers en labels. Het beeld is nu eenmaal nog steeds dat alles beter staat op een slank model. En zolang high fashion ontwerpers nog steeds idiote opmerkingen maken over vollere vrouwen zal dat niet snel veranderen (zo melde Tom Ford dat hij geen dikke mensen in zijn winkels wil zien).

Maar gelukkig is high fashion sowieso niet draagbaar dus ik besloten me daar niet meer aan te storen. Waar ik me wel aan stoor is de de “one-size-must-fits-all” benadering die je nog te veel ziet. Iemand met maat 36 heeft nou eenmaal een ander figuur dan iemand met maat 44. En dit vraagt dus ook om een andere styling. Veel merken, die toegankelijk zijn voor het grote publiek, vergroten de maat maar passen de vorm niet aan en komen met maten als XXL en XXXL. Gevolg: vormeloze hobbezakken.

Gelukkig zijn er ook steeds meer mooie plus size merken die met respect de rondingen van de vollere vrouw benaderen! Ook komen er steeds meer blogs op internet met goeie tips en artikelen (bijvoorbeeld www.lovefashionxl.nl en www.stylehasnosize.com).

Mijn conclusie: Laten we blij zijn met diversiteit, zowel in maat als stijl!

l size-diversity